FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Indonezija razmatra mogućnost povlačenja iz OPEC-a

JAKARTA, 3. kolovoza 2005. (Hina/Dpa) - Indonezija, jedina azijskačlanica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), razmatramogućnost povlačenja iz punog članstva tog naftnog kartela,izvijestila je u srijedu državna novinska agencija.
JAKARTA, 3. kolovoza 2005. (Hina/Dpa) - Indonezija, jedina azijska članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), razmatra mogućnost povlačenja iz punog članstva tog naftnog kartela, izvijestila je u srijedu državna novinska agencija.

Indonezijski ministar za energetiku i mineralne resurse te bivši OPEC-ov predsjednik Purnomo Yusgiantoro kazao je da je vlada osnovala tim na čelu s generalnim direktorom naftne i plinske kompanije Rachmadom Sudibyom, koji će razmotriti opravdanost daljnjeg članstva u kartelu.

"Istraživanje je u tijeku. Još nije donesena odluka", citira Yusgiantoroa novinska agencija Antara.

On je pojasnio da istraživanje obuhvaća tehnička i politička pitanja koja se tiču nacionalne industrije nafte, kao i prednosti i nedostatke koje nosi članstvo u OPEC-u.

Članstvo u tom naftnom kartelu Indoneziji još pruža neke prednosti poput dobivanja plina iz Aceha, sjevernog dijela Sumatre, od Exxon Mobilea. No, ministar je kazao da Indonezija razmatra druge mogućnosti, poput kupovine plina iz Nigerije, Omana ili drugih članica OPEC-a.

Indonezijska sve manja proizvodnja nafte onemogućava joj da popuni svoju kvotu unutar OPEC-a, te je postala neto uvoznik nafte tijekom nekoliko lanjskih mjeseci. Smanjena proizvodnja potaknula je pozive brojnih zakonodavaca i industrijskih skupina u zemlji za povlačenjem iz članstva OPEC-a budući da zemlja ne profitira kao njegova članica zbog statusa neto uvoznika.

U travnju je vladin okrugli stol ukazao da bi Indonezija mogla postati promatrač u OPEC-u, čime bi joj se ukinula glasačka prava, no također ne bi trebala plaćati članstvo u toj organizaciji.

Indonezija procjenjuje da će njezina proizvodnja sirove nafte u 2005. pasti za šest posto s lanjske razine od 968.200 barela dnevno, no cilja povećati proizvodnju do 2008. za 25 posto, na 1,18 milijuna barela dnevno.

Indonezija ima dokazanih i potencijalnih naftnih rezervi u visini 10,82 milijardi barela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙