FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OPEC: dnevna proizvodnja kartela povećana za 300.000 barela

BEČ, 10. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Proizvođači Organizacije zemaljaizvoznika nafte (OPEC) u proteklih su nekoliko tjedana povećaliproizvodnju za 300.000 barela dnevno zbog naglog rasta cijena nafte,kazao je glasnogovornik tog naftnog kartela.
BEČ, 10. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Proizvođači Organizacije zemalja izvoznika nafte (OPEC) u proteklih su nekoliko tjedana povećali proizvodnju za 300.000 barela dnevno zbog naglog rasta cijena nafte, kazao je glasnogovornik tog naftnog kartela.

Dodao je da proizvodnja OPEC-a sada doseže 30,4 milijuna barela na dan.

"OPEC je jednako kao i svi zabrinut naglim skokom cijena nafte a povećanjem aktualne proizvodnje činimo ono što moramo", kazao je glasnogovornik iz sjedišta toga kartela u Beču. "Činimo naš dio posla i ispunjavamo svoje obveze".

Glasnogovornik je dodao kako nije donesena odluka o mogućem povećanju ukupnih službenih dnevnih proizvodnih kvota za 500.000 barela na 28,5 milijuna barela, opcija koju su ministri OPEC-a ostavili otvorenom na posljednjem sastanku u lipnju. No naglasio je također kako "ništa nije isključeno". Idući sastanak OPEC-a planira se za 19. rujna u Beču.

U kasnije objavljenom odvojenom izvješće predsjednika OPEC-a šeika Ahmada al-Fahda al-Sabaha navodi se da "OPEC nastavlja pomno pratiti kretanja na naftnom tržištu te da je sa zabrinutošću zabilježio nedavni uzlazni trend i prevladavajuću promjenjivost cijena na globalnim tržištima".

Cijene nafte dosegnule su rekordno visoke razine premašivši 64 dolara po barelu zahvaljujući strahovima glede sigurnosti u Saudijskoj Arabiji te iranskoj odluci o nastavku rada na nuklearnom programu i nepopustljivim zabrinutostima u pogledu opskrbe u SAD-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙