FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte iznad 66 dolara zbog zabrinutosti oko kapaciteta

LONDON, 12. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte premašile su upetak rekordnih 66 dolara po barelu uslijed zabrinutosti ulagača okonapregnutosti svjetskih proizvodnih i rafinerijskih kapaciteta.
LONDON, 12. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte premašile su u petak rekordnih 66 dolara po barelu uslijed zabrinutosti ulagača oko napregnutosti svjetskih proizvodnih i rafinerijskih kapaciteta.

Barel sirove nafte na njujorškom tržištu ojačao je za 25 centi, dosegnuvši 66,05 dolara nakon što se njegova cijena nakratko popela i do 66,15 dolara. Londonski Brent poskupio je 36 centi na 65,74 dolara, po dosezanju novog rekorda od 65,88 dolara.

Cijene nafte na američkom tržištu od početka su godine porasle za 52 posto. A situacija je zrela za nastavak uzleta budući da nema naznaka slabljenja rasta globalne potražnje, kao ni da nafta od 60 dolara i skuplje šteti najvećem svjetskom gospodarstvu - SAD-u.

"Bilježit ćemo okruženje s vrlo visokim cijenama dok potražnja ne izgubi na zamahu a ulaganja ne ubrzaju i ne obnove raspoložive viškove kapaciteta za proizvodnju ili rafineriju", kazao je Michael Wittner, čelnik istraživanja pri Calyonu.

Ograničenja ponude istaknuta su nakon što je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) snizila svoje procjene rasta ponude iz zemalja koje nisu članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC). Ti proizvođači nisu uspjeli ove godine proizvesti nafte koliko se očekivalo, ostavljajući OPEC-u da popuni manjak.

No, to se dosad nije pokazalo kao problem a svjetska su tržišta dobro opskrbljena kako sirovom naftom tako i njezinim proizvodima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙