FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slavlje na Veliku Gospu u Aljmašu

ALJMAŠ, 15. kolovoza 2005. (Hina) - Na središnjem euharistijskomslavlju na današnji blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije ualjmaškom svetištu Gospe od Utočišta okupilo se jutros dvadesetaktisuća vjernika.
ALJMAŠ, 15. kolovoza 2005. (Hina) - Na središnjem euharistijskom slavlju na današnji blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije u aljmaškom svetištu Gospe od Utočišta okupilo se jutros dvadesetak tisuća vjernika.

Na misnom slavlju đakovački i srijemski biskup msgr. Marin Srakić istaknuo je potrebu svakog čovjeka da pronalazi radost života.

Radost nije u materijalnim stvarima, skupim kućama i bogatstvu, već u srcu čovjeka spremnog da se otvori drugom čovjeku. Radost je u vjeri, a to se potvrđuje velikim štovanjem Marije zagovornice čovjeka. Sreća i radost u obitelji, mladost bez droge - to su istinske vrijednosti, rekao je biskup.

Podsjetio je na teške dane progonstva ali i na vjeru koju je aljmaška Gospa uvijek ulijevala svom vjernom puku. Nažalost, danas je mnogo onih koji umanjuju radost života, onih koji se trude da umanje vrijednosti Domovinskog rata od 1991. do 1995., da umanje strahote hrvatskih stradalnika; danas heroji postaju krivci. Kroz sve to prisutno je razočaranje čovjeka, njegova nesigurnost za budućnost, kazao je biskup Srakić.

U aljmaško svetište Gospe od Utočišta, koje je prošle godine proslavilo tri stoljeća postojanja, na današnju središnju misu u 10 sati brojni hodočasnici iz Osijeka i cijele Slavonije došli su pješice. Među njima je i osječko-baranjsku župan Krešimir Bubalo, koji već osmu godinu za blagdan Velike Gospe pješke hodočasti do Aljmaša. "To je moj zavjet jer mi aljmaška Gospa u životu do sada mnogo puta pomogla", rekao je Bubalo.

Na hodočašće su iz Osijeka došli u kolicima i desetak stopostotnih invalida Domovinskog rata.

Proslavi blagdana Velike Gospe u Aljmašu među brojnim vjernicima su i osječki gradonačelnik Anto Đapić, dogradonačelnik Gordan Matković i saborski zastupnici Branimir Glavaš i Vladimir Šišljagić.

Glavaš, koji je sudjelovao u pripremi za izgradnju nove aljmaške crkve na mjestu stare iz 1704., srušene u srpskoj agresiji 1991., najavio je izgradnju galerije u koju će biti smješten stalni postav oko stotinjak slika i radova hrvatskih umjetnika na temu aljmaškog stradanja u godinama progonstva. Među tim radovima su i djela Ivana Rabuzina, Šuteja, Generalića, Đanka i mnogih drugih.

Osječki gradonačelnik Anto Đapić kazao je da će se i kao gradonačelnik Osijeka i kao saborski zastupnik "od srca angažirati da ovo svetište posebne ljubavi dobije sve potrebne sadržaje kako bi postalo pravo mjesto vjerskog turizma".

Kiša koja je tijekom mise padala nije omela svečanost, a do kraja dana će, kako se očekuje, kroz svetište Gospe od Utočišta proći i više od 50 tisuća ljudi iz cijele Hrvatske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙