FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split slavio Gospu od Pojišana

SPLIT, , 15. kolovoza 2005. (Hina) - Blagdan Velike Gospe u Spitu jevečeras svečano proslavljen velikom procesijom sa slikom GospePojišanske od katedrale sv. Dujma do kapucinskog svetišta na Pojišanu.
SPLIT, , 15. kolovoza 2005. (Hina) - Blagdan Velike Gospe u Spitu je večeras svečano proslavljen velikom procesijom sa slikom Gospe Pojišanske od katedrale sv. Dujma do kapucinskog svetišta na Pojišanu.

U procesiji je sudjelovalo nekoliko tisuća vjernika, a promet je bio zatvoren u tom dijelu grada. Slika čudotvorne Gospe od Pojišana donesena je jutros u katedralu sv. Dujma, odakle je procesija večeras krenula.

U svetištu Gospe Pojišanske u Splitu svečanu koncelebriranu misu predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, s pojišanskim kapucinima te mnoštvom svećenika iz Splita i okolice, uz novoga kapucinskog provincijala fra Ivicu Petanjka.

Nadbiskup Marin Barišić zauzeo se u propovijedi za očuvanje zajedništva među svim vjernicima i poštivanje tradicije. Tradicija je bogatstvo i bez nje, rekao je, nema budućnosti. Govorio je i o potrebi borbe protiv egoizma te potrošačkoga mentaliteta koji je zavladao i vjernicima.

Gotovo tisuću godina Splićani se zavjetuju svojoj Majci i Kraljici, kako ju nazivaju, a u nju su osobito vjerovali kroz povijest pomorci koji su crkvu na Pojišanu ispunili svojim darovima, posebice maketama i slikama brodova.

Splićani su kroz stoljeća tražili pomoć od Bogorodice od Pojišana u svim nevoljama koje su ih zadesile. Kad se god pojavila neka bolest ili prijetnja Gospu od Pojišana donosili su Splićani u katedralu sv. Duje i tu je ostajala više tjedana, pa i mjeseci.

Događalo se to kad bi gradom harale epidemije, zarazne bolesti, kad su osvajači posizali prema zidinama grada ili za dugotrajnih suša koje su prijetile glađu.

U znak zahvalnosti Gospu od Pojišana obdarili su Splićani zlatnom krunom i srebrenim prijestoljem, a posebnu su brigu za to svetišta kroz povijest vodili nadbiskupi i kanonici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙