FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Karlovac: ministar Kirin najavio decentralizaciju policije

KARLOVAC, 31. kolovoza 2005. (Hina) - Ministar unutarnjih poslova IvicaKirin izjavio je danas u Karlovcu da će svaka policijska uprava udržavi dobiti svoju "samostalnost, prava i odgovornost", čime će se,kako je rekao, prekinuti "negativna centralizacija u kojoj se sveodlučivalo u Zagrebu".
KARLOVAC, 31. kolovoza 2005. (Hina) - Ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin izjavio je danas u Karlovcu da će svaka policijska uprava u državi dobiti svoju "samostalnost, prava i odgovornost", čime će se, kako je rekao, prekinuti "negativna centralizacija u kojoj se sve odlučivalo u Zagrebu".

Kirin je to izjavio nakon današnjeg sastanka proširenog kolegija MUP-a, koji, uz ministrove suradnike, čini svih dvadeset načelnika policijskih uprava.

"Ravnateljstvo policije od danas postaje stup svih aktivnosti, a svi načelnici uprave dobili su smjernice kako će se ubuduće raditi", kazao je Kirin.

Dodao je da policija treba napraviti zaokret k "preventivnom djelovanju" te uspostaviti bolju suradnju s lokalnim vlastima koje treba uključiti u rješavanje problema.

Ustvrdio je i da se promjenama zakona trebaju povećati ovlasti policije. "Neodrživo je da huligani i vandali, kriminalci organiziranog ili gospodarskog kriminala maltretiraju cijelo društvo, a da policija uz sadašnje ovlasti ne uspijeva stati na kraj njihovim aktivnostima", rekao je Kirin.

Ministar je sa suradnicima zatim posjetio karlovačku tvornicu oružja "HS produkt" i ozaljski "IM metal", koji proizvodi vatrogasna vozila.

Suvlasnici "HS produkta" Marko Vuković i Ivan Žapčić te direktor Željko Pavlin rekli su da je od 2002. do danas u svijetu prodano 400.000 njihovih pištolja, posebno automatskog pištolja HS 2000. Oko 300.000 komada tog oružja izvezeno je u SAD, gdje većinu koristi policija i vojska. Stoga su izrazili žaljenje što isti pištolj, višestruko nagrađivan u svijetu, ne koristi i hrvatska policija.

Ministar je rekao da je standardizacija oružja u policiji potrebna jer nabava dijelova i različitog streljiva otežava rad, te da će on podržati ideju da hrvatska policija prijeđe na novo i kvalitetnije "sredstvo za rad".

Obilazeći ozaljski "IM metal", čelnici MUP-a zaključili su da projekt isporuke 210 vatrogasnih vozila hrvatskim vatrogasnim društvima ide po planu, što znači da je od prosinca 2003. isporučeno 60 vozila, a u studenom će biti gotovo još 15. Za iduću se godinu planira isporuka daljnja 34 vatrogasna vozila raznih namjena, rekao je glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙