FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U osječkoj policiji održan sastanak s predstavnicima udruga iz Domovinskog rata

OSIJEK,19. kolovoza 2005.(Hina) - Na poziv načelnika Policijske upraveosječko-baranjske Vladimira Fabera u osječkoj policiji danas je održansastanak s predstavnicima dijela udruga proizašlih iz Domovinskog rataiz Osječko-baranjske županije.
OSIJEK,19. kolovoza 2005.(Hina) - Na poziv načelnika Policijske uprave osječko-baranjske Vladimira Fabera u osječkoj policiji danas je održan sastanak s predstavnicima dijela udruga proizašlih iz Domovinskog rata iz Osječko-baranjske županije.

Načelnik Ureda načelnika PU osječko-baranjske Stipe Rimac rekao je nakon sastanka, zatvorenog za javnost, kako mu je cilj bio informiranje predstavnika udruga o radu policije, a nazočni su bili predstavnici osam udruga stradalnika iz Osječko-baranjske županije.

Predsjednik Udruge logoraša srpskih koncentracijskih logora Osječko-baranjske županije Tomislav Hajduković nakon sastanka izjavio je kako je "nekorektno od načelnika Fabera što optužuje hrvatskog branitelja Adonisa Hodžića da je lagao o tome kako je priveden u policiju". Zato je zatraženo da se sve temeljito ispita jer je riječ o hrvatskom branitelju koji je prošao pakao srpskih logora punih 707 dana.

Zatočenik srpskih koncentracijskih logora, 70-postotni invalid Domovinskog rata Adonis Hodžić, optužio je 17. kolovoza osječku Prvu policijsku postaju za protuustavno privođenje na ispitivanje bez sudskog naloga.

Ujedno, rekao je Hajduković, "zamjerili smo načelniku Faberu što se zaboravlja na obvezu istrage o srpskim zločinima u Osijeku, županiji i Hrvatskoj".

Predsjednik Udruge logoraša srpskih koncentracijskih logora Osječko-baranjske županije također je rekao kako su načelnika PU Fabera izvijestili, kao i mnoge druge odgovorne osobe u hrvatskoj državi, da je, primjerice, "pročelnik općine Erdut Branko Jović odgovoran za smrt 260 ljudi u Glini te, ne samo da se slobodno šeta, već obnaša i odgovornu dužnost u Osječko-baranjskoj županiji".

Načelnik PU osječko-baranjske Vladimir Faber nakon sastanka uputio je kritiku medijima, istaknuvši kako dio njih dezinformira javnost vezano uz izvidne radnje događanja u Osijeku 1991. i 1992..

U telefonskoj izjavi Hini načelnik Faber rekao je kako "odgovorno tvrdi da djelatnici PU osječko-baranjske nisu uopće niti razgovarali s Adonisom Hodžićem, a kamoli ga protupravno lišili slobode, iznuđivali iskaze i zlostavljali ga".

Potvrdio je da je ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin poslao kontrolu u PU osječko-baranjsku koja će ispitati istinitost tvrdnje Adonisa Hodžića da je osječka policija protuzakonito postupala.

Inače, prije sastanka u PU osječko-baranjskoj održan je prijepodne sastanak Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata, na kojemu je osuđena kriminalizacija Domovinskog rata a koja se, kako je zaključeno, kontinuirano provodi.

Od 11 udruga koje djeluju u Koordinaciji, jedan dio je odbio otići na sastanak s načelnikom PU osječko-baranjske Faberom, kazavši kako bi bilo bolje da policija istražuje problem droge i kriminala u Osijeku, a ne da uznemirava hrvatske branitelja.

Vezano uz taj sastanak načelnik Faber rekao je da ga je inicirao u skladu sa zakonom o policiji kako bi udruge objektivno informirao o problematici rada policije na području Osijeka.

Načelnik Faber dodao je da "već tri dana Televizija Slavonije i Baranje sustavno dezinformira javnost i pokušava stvoriti ozračje konfrontacije branitelja i policije", ustvrdivši kako to nije točno.

Napomenuo je kako je iznenađen pismenim obraćanjem javnosti župana Krešimira Bubala i gradonačelnika Ante Đapića, u vezi s radom PU osječko-baranjske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙