FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tužiteljstvo za Sefera Halilovića traži 10 godina zatvora

DEN HAAG/ZAGREB, 30. kolovoza 2005. (Hina) - Tužiteljstvo Haškog suda(ICTY) u utorak je u završnoj riječi na suđenju umirovljenom generaluArmije BiH Seferu Haliloviću, optuženom za ratne zločine nad hrvatskimcivilima u dolini Neretve 1993. godine, zatražilo kaznu od 10 godinazatvora.
DEN HAAG/ZAGREB, 30. kolovoza 2005. (Hina) - Tužiteljstvo Haškog suda (ICTY) u utorak je u završnoj riječi na suđenju umirovljenom generalu Armije BiH Seferu Haliloviću, optuženom za ratne zločine nad hrvatskim civilima u dolini Neretve 1993. godine, zatražilo kaznu od 10 godina zatvora.

Halilović (53), u vrijeme zločina zamjenik zapovjednika glavnog stožera Armije BiH Rasima Delića, optužen je zbog ubojstva 27 hrvatskih civila u selu Grabovica i 29 hrvatskih civila u selu Uzdol od 8.-16. rujna 1993., koja su počinile snage Armije BiH pod njegovim zapovjedništvom.

Optužnica ga u jednoj točki tereti po zapovjednoj odgovornosti za ubojstvo kao kršenje ratnog prava i običaja.

"Jedina presuda koju tužiteljstvo može prihvatiti jest da je optuženi kriv", kazalo je tužiteljstvo i nastavilo "smatramo da je odgovarajuća kazna od 10 godina zatvora".

Halilović, koji se sudu dobrovoljno predao 25. rujna 2001., i na prvom pojavljivanju izjasnio da se ne osjeća krivim, bio je otada na privremenoj slobodi do početka suđenja 31. siječnja.

"Halilović nije poduzeo ništa da zaustavi ubijanje niti da kazni počinitelje", isticali su tužitelji u utorak.

Tužiteljica Sureta Chana odbacila je argumente obrane o manjkavoj optužnici i nepostojanju oružanog sukoba u to vrijeme, te tvrdnje obrane o nepostojanju organizirane vojske kazavši da je Armija BiH bila pod ingerencijom vlade.

Optuženi je odgovoran jer je vojne formacije kao što su 9. brigada Armije BiH , odgovorne za pokolj u Grabovici i Samostalni bataljun Prozor koji je učinio pokolj nad 29 civila u Uzdolu, sam uputio u to područje, rekao je tužitelj Philip Weiner.

Krivnja je optuženog, njegov je izbor 9. i 10. brigade bila "kolosalna greška", jer je riječ o ljudima s kriminalnom prošlošću koji su već maltretirali civile u Sarajevu, krali, otimali, iznuđivali, tukli, koristili drogu, silili ljude na kopanje rovova i slično, kazalo je tužiteljstvo.

Optuženi je kriv jer je smjestio te brigade u sela među civile i to civile druge nacionalne pripadnosti, Hrvate, istakla je optužba.

Halilović je osobno naredio da Samostalni prozorski bataljun napadne selo Uzdol, koje je bilo izvan dosega HVO, i gdje je ubijeno 29 hrvatskih civila, kazalo je tužiteljstvo, podsjetivši na izjave svjedoka da su žrtve bile civili, uglavnom starci i djeca (najmlađa među njima bila je četverogodišnja djevojčica).

Podsjetilo je i na patološke nalaze koji dokazuju da su žrtve ubijane hicima iz neposredne blizine, a neki od njih i u krevetu (slučaj nepokretne starice).

Također, ustvrdilo je tužiteljstvo, 9. rujna, kada su izvršena ubojstva, Halilović je doznao za zločine no propustio je učiniti radnje potrebne da provede valjanu istragu, propustio je osigurati mjesto zločina, ispitati svjedoke i pripadnike brigada odgovornih za zločine.

"Nikakav pokušaj nije učinjen da se uhite izvršitelji", kazalo je tužiteljstvo i podsjetio da je on o tome morao znati jer su o zločinima već pisali hrvatski mediji i novinarka Kate Adie 19. rujna.

Na pitanje predsjedavajućeg suca Liua Daquna tužiteljstvu da se očituje o zahtjevu obrane za privremenim puštanjem na slobodu optuženog Halilovića, tužiteljstvo je odgovorilo negativno.

Generalovi branitelji će završnu riječ iznijeti u srijedu ujutro.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙