FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY očekuje da će Argentina uskoro izručiti Lukića

DEN HAAG/ZAGREB,17. kolovoza(Hina) - Međunarodni kazneni sud za bivšuJugoslaviju (ICTY) očekuje da će Argentina uskoro izručiti bosanskogSrbina Milana Lukića, optuženog za ratne zločine nad Bošnjacima upodručju Višegrada 1992., izjavio je u srijedu glasnogovornik suda.
DEN HAAG/ZAGREB,17. kolovoza(Hina) - Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) očekuje da će Argentina uskoro izručiti bosanskog Srbina Milana Lukića, optuženog za ratne zločine nad Bošnjacima u području Višegrada 1992., izjavio je u srijedu glasnogovornik suda.

"Očekujemo da će Lukić biti izručen uskoro, kada se utanače svi detalji oko njegovog prebacivanja. U stalnom smo konktaktu s argentinskim vlastima", izjavio je u telefonskom razgovoru iz Haaga glasnogovornik Jim Landale.

Dodao je kako je s pravne strane situacija potpuno čista te nije potrebno da ICTY uputi posebni zahtjev za izručenje jer su sve članice UN-a obvezne izručiti optuženike Haškog suda.

Lukić je uhićen 8. kolovoza u Buenos Airesu s lažnim dokumentima.

U optužnici protiv Lukića navodi se da je on u proljeće 1992. u Višegradu organizirao paravojnu skupinu, nazivanu "Beli orlovi" i "Osvetnici", koja je u suradnji s JNA i srpskom policijom, zavela teror nad lokalnim bošnjačkim i drugim nesrpskim stanovništvom.

Lukić je optužen za istrebljenje, progon, ubojstva i nehumana djela kao zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja počinjene u Višegradu od svibnja 1992. do listopada 1994.

Optužbe uključuju pet odvojenih incidenata ubijanja, od kojih se dva ubrajaju među najstravičnije zločine zabilježene u ratu u BiH.

U optužnici se navodi da su 14. lipnja 1992. Lukić i drugi prisilili oko 65 bošnjačkih žena, djece i starijih muškaraca, da uđu u jednu kuću u Pionirskoj ulici u Višegradu. Kuća je zatim zabarikadirana i zapaljena. U one koji su se pokušali spasiti iskakanjem kroz prozor pucali su. Gotovo svi koji su bili zaključani u toj kući ubijeni su, uključujući i 17-oro djece, starosti od dva dana do 14 godina.

Navodi se da je 27. lipnja Milan Lukić počinio sličan zločin na jednoj drugoj lokaciji u Višegradu, gdje je ponovo skupina civila bila zabarikadirana u jednoj kući, koja je potom zapaljena, što je za posljedicu imalo smrt približno 70 ljudi.

ICTY je zbog izravne odgovornosti za zločine u Višegradu zajedno s Milanom Lukićem, optužio i njegovog prezimenjaka Sredoja Lukića koji je u bijegu, te Mitra Vasiljevića koji je proglašen krivim za ubojstvo petorice muškaraca te osuđen na 15 godina zatvora i trenutačno je na izdržavanju kazne.

Milan Lukić, koji je bio u bijegu od kraja 90-ih, pred sudom u Srbiji je u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora zbog odgovornosti za likvidaciju 20-ak Bošnjaka, odvedenih u ljeto 1992. iz vlaka na pruzi Beograd-Bar, u mjestu Sjeverin gdje pruga prolazi kroz BiH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙