FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Irački predsjednik nada se dogovoru oko ustava

ZAGREB/BAGDAD, 23. kolovoza 2005. (Hina) - Irački predsjednik Ibrahimal-Jafari izrazio je u utorak nadu da će irački šiiti, suniti i Kurdiu sljedeća tri dana postići dogovor o spornim točkama novog iračkogustava koji je u ponedjeljak kasno navečer predan parlamentu.
ZAGREB/BAGDAD, 23. kolovoza 2005. (Hina) - Irački predsjednik Ibrahim al-Jafari izrazio je u utorak nadu da će irački šiiti, suniti i Kurdi u sljedeća tri dana postići dogovor o spornim točkama novog iračkog ustava koji je u ponedjeljak kasno navečer predan parlamentu.

Irački je parlament prijedlog ustava primio u ponedjeljak pet minuta prije ponoći, odnosno pet minuta prije roka za predaju dokumenta, a njegovo je izglasavanje odgođeno za tri dana.

Čelnik Odbora za izradu novog iračkog ustava rekao je pak kako tri dana nisu dovoljna da suniti pristanu na dokument.

Sunitima, nekad dominantnom vjerskom skupinom, ostao je izbor - stati iza ustava koji podupiru šiiti i Kurdi u roku sljedeća 72 sata, ili pokušati ga osporiti na referendumu u listopadu.

Europska komisija u utorak je pak pozvala različite vjerske i etničke skupine da se slože o ustavu koji bi bio prihvatljiv za sve građane.

Govoreći o sadašnjoj raspravi oko ustava, glasnogovornica Komisije u Bruxellesu rekla je da je "od ključne važnosti da svi Iračani budu uključeni" u donošenje novog ustava.

Šiiti i Kurdi traže federalnu strukturu Iraka čemu se suniti protive.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙