FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Radnici "Bratstva" odbijaju premještaj na rad u Karlovac i traže otpremnine

ZAGREB, 30. kolovoza 2005. (Hina) - Sindikat metalaca Hrvatske idvadeset jedan radnik tvrtke za proizvodnju strojeva za obradu drveta"Bratstvo" iz Zagreba, sada u vlasništvu veledrogerije Oktal Pharma,traže od poslodavca isplatu otpremnina jer radnici odbijajusvakodnevno putovati na posao iz Zagreba u 50 kilometara udaljeniKarlovac, gdje je premješteno sjedište tvrtke.
ZAGREB, 30. kolovoza 2005. (Hina) - Sindikat metalaca Hrvatske i dvadeset jedan radnik tvrtke za proizvodnju strojeva za obradu drveta "Bratstvo" iz Zagreba, sada u vlasništvu veledrogerije Oktal Pharma, traže od poslodavca isplatu otpremnina jer radnici odbijaju svakodnevno putovati na posao iz Zagreba u 50 kilometara udaljeni Karlovac, gdje je premješteno sjedište tvrtke.

Pred bivšim sjedištem "Bratstva" u Remetincu predsjednik sindikata Ivo Marjanović izjavio je danas novinarima da vlasnika zanimaju isključivo zemljište i nekretnine u Utinjskoj bb, gdje planira oformiti skladiše svoje robe. Stoga radnike iscrpljivanjem želi prisiliti da sami daju otkaz kako bi izbjegao isplatu otpremnina.

Sindikat smatra takvo ponašnje Oktal Pharme, koja je u posjed "Bratstva" došla putem prebijanja duga s državom, neprihvatljivim jer radnici imaju ugovore o radu na zagrebačkoj adresi pa bi za premještaj u Karlovac trebali potpisati novi ugovor o radu, što oni odbijaju.

"Radnici su potpisali izjavu da ne žele raditi u Karlovcu a imaju pravo na otpremninu koja prema kolektivnom ugovoru iznosi pola neto plaće za svaku godinu radnog staža", kaže Marjanović.

Najavio je da će sindikat slučaj prijaviti inspekciji rada te sudskim putem pokušati osporiti privatizaciju "Bratstva". Ta je tvrtka prije rata imala 430 zaposlenih, a nakon pretvorbe ostalo je 174 radnika.

U Sindikatu metalaca drže da je na sceni treća faza uništavanja metalskih poduzeća u Hrvatskoj.

Prva faza bili su stečajevi početkom 90-ih, zatim su uslijedile pretvorba i privatizacija, a sada i "oslobađanje" vrijednih nekretnina od radnika, koji su najgore prošli jer je od 180 tisuća zaposlenih u metalskoj industriji početkom devedesetih, danas ostalo svega 60 tisuća radnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙