FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Radnici traže da se u prodaji županjske Sladorane poštuju i njihovi zahtjevi

ŽUPANJA, 12. kolovoza 2005. (Hina) - Radnici županjske Sladorane danassu održali skup s kojega su Vladi uputili zahtjev da se odluka oprodaji Sladorane ne donosi bez usuglašavanja s njima.
ŽUPANJA, 12. kolovoza 2005. (Hina) - Radnici županjske Sladorane danas su održali skup s kojega su Vladi uputili zahtjev da se odluka o prodaji Sladorane ne donosi bez usuglašavanja s njima.

Skup je održan u povodu jučerašnjeg objavljivanja javnog poziva Hrvatskog fonda za privatizaciju za podnošenje ponuda za kupnju dionica županjske Sladorane u vrijednosti 68,10 posto vrijednosti temeljnog kapitala te tvrtke.

Radnici Sladorane izrazili su nezadovoljstvo jer je, kako ističu, administracija Hrvatskog fonda za privatizaciju jednostrano, bez prethodnog usuglašavanja s predstavnicima radnika i kooperanata županjske Sladorane, pripremila prijedlog prodaje dionica društva, a oni su o tome doznali iz medija.

Današnjem skupu nazočan je bio i povjerenik za Slavoniju i Baranju Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) Slavko Kotromanović.

Radnici u dopisu Vladi, odnosno njezinu potpredsjedniku zaduženom za gospodarstvo Damiru Polančecu, traže da privatizacija Sladorane bude transparentna i javna, te da se uzme u obzir i njihovo mišljenje o modelu privatizacije.

Traže da se u javni poziv za podnošenje ponuda za kupnju dionica Sladorane unese obveza za ponuditelja da zatečeni broj zaposlenih zadrži pet godina ili preuzme obvezu zbrinjavanja evenutalnog viška radnika sukladno kolektivnom ugovoru i hrvatskim propisima.

Traže da ponuđači preuzmu obvezu da će zadržati osnovnu djelatnost društva u cjelini, brend, ime Sladorane i sjedište u Županji. Zahtijevaju da se ponuđača obveže da ponudi program ulaganja u društvo, izvore i način financiranja, strateški poslovni plan razvoja s poslovnim planom za idućih pet godina koji uključuje razvoj sirovinske baze, program razvoja investicijskih ulaganja, kadrovskih resursa i nova zapošljavanja.

Uvjet bi za ponuditelje trebao biti i da ne proda ili optereti nekretnine i dionice društva bez prethodne suglasnosti prodavatelja u roku od pet godina, te da ponudi odgovarajuće instrumente osiguranja za izvršenje svih preuzetih obveza.

Radnici Sladorane također traže da natječaj traje 45 dana od dana objavljivanja te da početna cijena ponude za 68,10 posto kapitala iznosi maksimalno 35 milijuna kuna kako se u startu ne bi eliminirali radnici i kooperanti društva te lokalna zajednica.

Kotromanović je izrazio vjeru da će njihovi prijedlozi naići na Polančecovo razumijevanje i da Sladorana neće postati slučaj.

Ako odluka o privatizaciji Sladorane bude donesena jednostrano, moguće su negativne posljedice, izjavio je Kotromanović. "Svaki mir, pa tako i socijalni, ima svoju cijenu, na što smo spremni", rekao je Kotromanović dodajući da od Polančeca očekuje osobni žurni poziv na razgovor.

Hrvatski fond za privatizaciju objavio je jučer javni poziv za podnošenje ponuda za kupnju ukupno 1.817.163 dionice Sladorane. One čine 68,10 posto vrijednosti temeljnog kapitala te tvrtke, a temeljni kapital Sladorane iznosi 266.824.700 kuna. Nominalna je vrijednost jedne dionice 100 kuna. Riječ je o dionicama iz portfelja Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Hrvatskih voda, te HFP-a čija je početna cijena, kako se navodi u javnom pozivu, 90 milijuna 858 tisuća 150 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙