FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Disney ispituje navodno iskorištavanje radnika u kineskim tvornicama

HONG KONG, 19. kolovoza 2005. (Hina/Dpa) - Walt Disney Companyizvijestio je u petak da je pokrenuo istragu zbog pritužbi da tvorniceu južnoj Kini koje tiskaju knjige te najveće svjetske industrijezabave iskorištavaju radnike.
HONG KONG, 19. kolovoza 2005. (Hina/Dpa) - Walt Disney Company izvijestio je u petak da je pokrenuo istragu zbog pritužbi da tvornice u južnoj Kini koje tiskaju knjige te najveće svjetske industrije zabave iskorištavaju radnike.

Skupina studenata i učenika iz Hong Konga tvrdi da su radnici u tvornicama u Dongguanu, Shenzhenu i Zhongshanu potplaćeni i da im se ne plaća prekovremeni rad. Studenti i učenici, radeći zajedno s američkim Nacionalnim odborom za rad, četiri su mjeseca istraživali tvornice koje proizvode Disneyland proizvode.

U izvještaju na 29 stranica oni tvrde da su radnici u tvornicama nezakonito potplaćeni s 2,7 juana (33 američka centa) po satu dok je minimalna određena plaća u pokrajini 3,33 juana po satu.

Osim toga, tvrde da radnici rade do 310 sati mjesečno, što premašuje maksimum od 100 sati dozvoljenih prekovremenih mjesečno po kineskom zakonu o radu.

Radnici nisu adekvatno obučeni za rad sa strojevima za tiskanje i redovito lome prste, no nesreće se ne prijavljuju tako da tvornice mogu izbjeći plaćanje osiguranja, kaže se u izvještaju.

Disney je angažirao te tvornice na tiskanju knjige i ostaloj proizvodnji za Hong Kong Disneyland tematski park vrijedan tri milijarde dolara koji se otvara 12. rujna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙