FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tisuće tvrtki pod istragom zbog poslovanja s Irakom

UJEDINJENI NARODI, 10. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Tisuće tvrtki odgotovo 4.500 koje su kupovale naftu i prodavale robu Iraku u sklopuUN-ova programa "nafta-za-hranu" pod istragom su zbog provizija, mitai naplaćivanja pretjeranih iznosa, izjavio je u utorak jedan odglavnih istražitelja u slučaju.
UJEDINJENI NARODI, 10. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Tisuće tvrtki od gotovo 4.500 koje su kupovale naftu i prodavale robu Iraku u sklopu UN-ova programa "nafta-za-hranu" pod istragom su zbog provizija, mita i naplaćivanja pretjeranih iznosa, izjavio je u utorak jedan od glavnih istražitelja u slučaju.

UN-ova istraga spornog programa trebala bi do rujna rezultirati obuhvatnom analizom uloge UN-ovih dužnosnika i agencija u upravljanju humanitarnim programom za Irak vrijednim 64 milijarde američkih dolara.

U listopadu se očekuje i izvješće o tisućama kompanija koje su sklapale ugovore za iračku naftu ili toj zemlji prodavale hranu, lijekove i druge potrepštine.

"Naše posljednje izvješće bavit će se tisućama tvrtki u desecima zemalja koje su mitom osiguravale kupovinu nafte i prodaju humanitarnih potrepština", rekao je južnoafrički sudac Richard Goldstone, jedan od trojice glavnih istražitelja.

UN-ov program "nafta-za-hranu", koji je trajao od prosinca 1996. do 2003., uspostavljen je kako bi se ublažio teret gospodarskih sankcija uvedenih Iraku nakon invazije Kuvajta 1990. Irak je smio birati s kime će poslovati čime je otvoren prostor za prijevare.

Izvješće CIA-e od prošlog listopada otkrilo je da je korupcija u programu "nafta-za-hranu" iznosila 1,7 milijardi dolara. Sadam Husein zaradio je još osam milijardi prodajom nafte izvan programa Jordanu, Siriji i drugim zemljama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙