FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počela utrka protiv vremena za spas ruskih mornara

MOSKVA, 5. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Zalihe kisika u manjoj ruskojpodmornici koja se sa sedmoricom mornara zaglavila na 190 metaradubokom morskom dnu u zaljevu Berezovija kod poluotoka Kamčatkadovoljne su za svega 24 sata, a ne za četiri dana kako je ranijerečeno, objavila je u petak ruska mornarica koja je započeladramatičnu operaciju, dok službena Moskva ovaj put nije oklijevalazatražiti odmah pomoć Japana i SAD-a.
MOSKVA, 5. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Zalihe kisika u manjoj ruskoj podmornici koja se sa sedmoricom mornara zaglavila na 190 metara dubokom morskom dnu u zaljevu Berezovija kod poluotoka Kamčatka dovoljne su za svega 24 sata, a ne za četiri dana kako je ranije rečeno, objavila je u petak ruska mornarica koja je započela dramatičnu operaciju, dok službena Moskva ovaj put nije oklijevala zatražiti odmah pomoć Japana i SAD-a.

Početna zbunjenost i različite informacije o količini zraka u batiskafu, koji je zaglavljen na morskom dnu od četvrtka, samo su pojačale napetosti.

U petak ujutro je glasnogovornik ruske mornarice Igor Digalo izjavio da su zalihe zraka u batiskafu dostatne za 120 sati ili pet dana. No, drugi izvori u glavnom stožeru pomorskih snaga tvrde da su zalihe zraka dovoljne za svega 48 sati, što znači da mornarima od petka u podne preostaje manje od 24 sata. Glasnogovornik mornarice je na kraju priznao da treba još jednom provjeriti te proračune.

Ovaj incident podsjeća na situaciju oko podmornice Kursk koja je prije točno pet godina potonula u Barentsovom moru nakon slučajne eksplozije. Rusija je tada odbijala prijedloge za stranom pomoći. Tada je poginulo 118 mornara.

No, u ovom slučaju Rusija nije oklijevala odmah potražiti pomoć od Japana i SAD-a. Kako je kazao Digalo, pregovori između diplomatskih službi Rusije i Američke pacifičke flote su u tijeku.

Japan je u petak odmah uputio tri ratna broda, od kojih je jedan za spašavanje podmornica "Chiyoda", na područje gdje se dogodila nesreća.

Batiskaf AS-28, dugačak 13 metara i širok pet metara inače se koristi za spašavanje podvodnih plovila i može se spustiti na dubinu od jednog kilometra, a od srijede je bio na rutinskom zadatku u zaljevu Berezovija (75 kilometara južno od grada Petropavlovsk-Kamčatskij) kada je na morskom dnu propelerom zapeo za ribarsku mrežu ili podvodni kabel i nije se uspio otpetljati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙