FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Papa primio sljedbenike Marcela Lefebvrea

RIM, 29. kolovoza 2005. (Hina) - Papa Benedikt XVI. primio je uponedjeljak, na veliko iznenađenje, u Castelgandolfu pokraj Rimasljedbenike monsignora Marcela Levefbrea, kojega je izopćio Ivan PavaoII. 1988. godine zbog nepoštivanja Drugoga Vatikanskog koncila isamovoljnog zaređenja četvorice biskupa.
RIM, 29. kolovoza 2005. (Hina) - Papa Benedikt XVI. primio je u ponedjeljak, na veliko iznenađenje, u Castelgandolfu pokraj Rima sljedbenike monsignora Marcela Levefbrea, kojega je izopćio Ivan Pavao II. 1988. godine zbog nepoštivanja Drugoga Vatikanskog koncila i samovoljnog zaređenja četvorice biskupa.

Mir između izopćene skupine Marcela Lefebvrea (koji je umro 1991. godine) i Svete Stolice je moguć, doznaje se u Vatikanu, nakon sastanka između Benedikta XVI. i monsignora Bernarda Fellaya, glavnog starješine bratovštine Svetog Pia X., odnosno lefebvrijanaca.

Šef ureda za tisak Svete Stolice Joaquin Navarro Valls objavio je kako je razgovor protekao u "ozračju ljubavi za Crkvu i želji da se dođe do punog zajedništva".

"Premda postoje poteškoće, pokazana je volja da se nastavi postupno i u razumno vrijeme" na putu približavanja Vatikana i izopćene skupine, rekao je Navarro Valls. Susretu između Pape i Fellaya nazočio je i kardinal Dario Castrillon Hoyos, koji je kao predsjednik Papinske crkvene komisije, djelovao na približavanju dviju strana.

Vijest o sastanku, koja je trebala ostati gotovo tajnom, izazvala je iznenađenje jer, bez obzira na pokušaje približavanja koji su pokrenuti posljednjih godina, stajališta izmedu krajnje konzervativnih sljedbenika biskupa Marcela Lefebvrea i Svete Stolice bila su nepremostiva.

Tema oko koje se traži sporazum je zahtjev bratovštine Svetog Pia X. da može održavati mise na latinskome jeziku u bilo kojoj zemlji bez prethodne pismene dozvolu crkvenih vlasti, doznaje se iz vatikanskih krugova.

Kada je Lefebvre, koji je nastavio služiti misu na latinskome, bio izopćen, bratovština nije bila brojna i smatralo se da će polako nestati. Nastala je sedamdesetih godina kao otpor Drugom Vatikanskom koncilu, među francuskim, švicarskim i njemačkim tradicionalistima. Bratovština ima sjedište u Econeu, u Švicarskoj, te je nastavila propovjedati na latinskome i okupljati istomišljenike. Danas je prisutna u 56 zemalja sa 453 svećenika, ima 200 časnih sestara, šest sjemeništa, 180 kuća, 260 kapela i još 200 mjesta za održavanje misa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙