FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uragan Katrina podigao cijene nafte iznad 70 dolara za barel

LONDON, 29. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte zabilježile suu ponedjeljak novi rekord, prekoračivši nakratko 70 dolara po barelunakon što je jedan od najvećih uragana u povijesti SAD-a protutnjiokroz Meksički zaljev, prisilivši vodeće proizvođače i rafinerije nazatvaranje postrojenja.
LONDON, 29. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte zabilježile su u ponedjeljak novi rekord, prekoračivši nakratko 70 dolara po barelu nakon što je jedan od najvećih uragana u povijesti SAD-a protutnjio kroz Meksički zaljev, prisilivši vodeće proizvođače i rafinerije na zatvaranje postrojenja.

Barel sirove nafte poskočio je pri početku poslovanja na američkom tržištu gotovo pet dolara na 70,80 dolara da bi se potom spustio na 69,05 dolara nakon što je uragan Katrina ipak uvršten u nešto nižu kategoriju po opasnosti. Londonska je burza u ponedjeljak zatvorena zbog državnog praznika.

Uragan Katrina malo je oslabio pa je za dlaku promašio rijetko zabilježenu kategoriju najsnažnijeg uragana ali bi ipak mogao prouzročiti trajnu štetu ključnim američkim naftnim i rafinerijskim postrojenjima u Meksičkom zaljevu i tako dodatno prenapregnuti industriju koja se teškom mukom nosi sa snažnim rastom potražnje.

U Meksičkom je zaljevu zatvoreno više od 40 posto američkih proizvodnih postrojenja a očekuje se da će ta brojka biti još i veća budući da je u ponedjeljak porastao broj operatera koji su američkom vladi prijavili smanjenu proizvodnju.

"Možemo očekivati dva mjeseca izgubljene proizvodnje što je najgora moguća vijest s obzirom da smo u razdoblju kada potražnja bilježi vrhunac", upozorio je David Thurtel iz Commonwealth Bank of Australia.

"Možemo izbjeći još više cijene samo ako predsjednik Bush odobri opskrbu iz strateških rezervi", dodao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙