FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Spašavanje alpinista Humara s Himalaje: možda potrebna pomoć Europe

LJUBLJANA,8. kolovoza(Hina) - Za spašavanje slovenskog alpinista TomažaHumara iz "ledene mišolovke" u kojoj se zbog sniježnih oluja i lavinanašao na 6000 metara nadmorske visine u pakistanskom dijelu Himalaje upokušaju da preko gotovo okomite litice osvoji 8.125 metara visoku"planinu-ubojicu" Nanga Parbat možda neće biti dovoljna pomoćpakistanske vojske nego će morati doći i spasilačke ekipe iz Europe.
LJUBLJANA,8. kolovoza(Hina) - Za spašavanje slovenskog alpinista Tomaža Humara iz "ledene mišolovke" u kojoj se zbog sniježnih oluja i lavina našao na 6000 metara nadmorske visine u pakistanskom dijelu Himalaje u pokušaju da preko gotovo okomite litice osvoji 8.125 metara visoku "planinu-ubojicu" Nanga Parbat možda neće biti dovoljna pomoć pakistanske vojske nego će morati doći i spasilačke ekipe iz Europe.

U spašavanju Humara, koji je već pet dana blokiran i do kojega u ponedjeljak zbog magle i oblaka nije mogao stići pakistanski vojni helikopter, uključio se cijeli slovenski politički vrh.

Kako je izjavio alpinist Viki Grošelj, koji koordinira akciju pomoći, kod pakistanskog predsjednika Perveza Musharrafa intervenirao je slovenski predsjednik Janez Drnovšek.

Ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel potpuno se angažirao i kako je u ponedjeljak priopćilo njegovo ministarstvo, u akciji spašavanja slovenskog alpinista angažirao se i pakistanski šef diplomacije Khursheed Kusuri.

Pakistanska vojska nastoji učiniti sve da se Humar izvuče iz svog dramatičnog položaja.

Rupel je izjavio da je dobio uvjeravanja pakistanske strane da su njihovi vojni helikopteri tipa Lama sposobni letjeti na nadmorsoj visini gdje se Humar nalazi, ali da akciju sprječava slabo vrijeme.

Pakistanci navode da su u slučaju da akcija spašavanja uspije spremni Humara odvesti u bolnicu u Islamabad ili organizirati njegovo prebacivanje u domovinu. Rupel je nakon svojih kontakata s Islamabadom priopćio da bi Pakistanci bili zadovoljni ako se u akciju spašavanja uključe i europske ekipe, za što će se u slučaju potrebe ishoditi i dozvola pakistanskog ministarstva unutarnjih poslova jer je riječ o osjetljivom graničnom dijelu države (Kašmir).

Članovi Humarove ekspedicije u baznom logoru navode da su s njim u stalnom kontaktu koji nastoje svesti na minimum kako mu ne bi nestalo baterija.

Slovenski alpinist koji je osvojio nekoliko najviših planinskih masiva, među kojima Anapurnu, Daulagiri i Aconcaguau, bodra je duha i uvjeren da bi mogao tjelesno izdržati još danima, ali se boji ozeblina jer nije do kraja posušio odjeću, a temperatura na toj visini je oko nula stupnjeva celzija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙