FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sigurnost i borba protiv terorizma - nove zadaće OESS-a

HELSINKI, 1. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Organizacija za europskusigurnost i suradnju (OESS), koja je u ponedjeljak obilježila 30.obljetnicu Helsinške povelje - svojega temeljnog dokumenta, od sada ćese usredotočiti na sigurnost i protuterorističke mjere, rekao jeovogodišnji predsjedatelj te organizacije, slovenski ministar vanjskihposlova Dimitri Rupel.
HELSINKI, 1. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS), koja je u ponedjeljak obilježila 30. obljetnicu Helsinške povelje - svojega temeljnog dokumenta, od sada će se usredotočiti na sigurnost i protuterorističke mjere, rekao je ovogodišnji predsjedatelj te organizacije, slovenski ministar vanjskih poslova Dimitri Rupel.

OESS je utemeljen godine 1994., kao nasljednik Konferencije o europskoj sigurnosti i suradnji (KESS), osnovane Helsinškom poveljom 1. kolovoza 1975. koju je potpisalo 35 zemalja, među kojima Sjedinjene Države, SSSR, Kanada i sve europske zemlje osim Albanije.

OESS se do sada bavio uglavnom gospodarskim pitanjima i promidžbom demokracije, a imao je i veliku ulogu u nadzoru izbora. Organizacija, koji danas okuplja 55 zemalja, sa sjedištem u Beču, ne namjerava zauzeti ulogu UN-a ni NATO-saveza kad je riječ o sigurnosti, rekao je Dimitri Rupel.

"Budimo pošteni. OESS je jedna od najslabijih i najmanjih međunarodnih organizacija", dodao je, ističući njezin skroman proračun od 160 milijuna eura na godinu.

Slovenski ministar Rupel i njegov kolega iz Finske Erkki Tuomioja otkrili su u ponedjeljak u finskome glavnom gradu brončanu plaketu kojom je obilježena 30. obljetnica potpisivanja Helsinške povelje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙