FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski alpinist zahvaljuje svima

LJUBLJANA,10. kolovoza 2005.(Hina) - Milijun puta hvala svima koji sume podupirali, a posebice pakistanskim vlastima koje su dopustileakciju spašavanja helikopterom, rekao je prvim izjavama za medije udomovini slovenski alpinist Tomaž Humar, koji je rano jutros spašen iz"ledene mišolovke" u koju je upao pri pokušaju da osvoji Nanga Parbat,vrh na Himalaji visok 8125 metara.
LJUBLJANA,10. kolovoza 2005.(Hina) - Milijun puta hvala svima koji su me podupirali, a posebice pakistanskim vlastima koje su dopustile akciju spašavanja helikopterom, rekao je prvim izjavama za medije u domovini slovenski alpinist Tomaž Humar, koji je rano jutros spašen iz "ledene mišolovke" u koju je upao pri pokušaju da osvoji Nanga Parbat, vrh na Himalaji visok 8125 metara.

U opasnoj akciji spašavanja, neuobičajenoj za Himalu, pakistanski pilot vojnog helikoptera uspio je jutros Humaru baciti konop s utegom za koji se najiskusniji slovenski alpinist prikvačio, uhvativši ga u petom pokušaju. Pet noći proveo je s minimalnim zalihama hrane, a zaspao je nekoliko sati prije dolaska helikoptera jer je bio iscrpljen budući da je cijelu noć kopao snijeg kako se ne bi smrznuo. Probudila ga je buka motora.

Humar se privezao za konop, ali je pilotu dao znak da može krenuti prije nego što je odvezao čvor kojim je bio pričvršćen na ledenjak. Spasilo ga je to što je zavrtanj koji je bio pričvršćen na led popustio, otkrivaju slovenski mediji pojedinosti njegova spašavanja.

"Osjećao sam se kao patuljak u zemlji Gulivera", opisuje svoje osjećaje i tjeskobu koja ga je pratila čekajući spasioce šest dana i pet noći.

Humarova akcija i spašavanje u Sloveniji posljednjih su dana glavna tema medija, ali i svakodnevnih razgovora. Dok jedni ističu njegovu hrabrost i tvrde kako "nije podlegao panici" iako je prvi put u karijeri morao pozvati spasioce, drugi govore da ekspedicija nije imala sportskih motiva jer je riječ o sportskom ekstremistu s prejakim egom koji je do dramatične napetosti doveo svoje obožavatelje u domovini, obitelj i sportske prijatelje u nepriliku, a sebe i druge u životnu opasnost.

Tvrdi se kako se mogućnost da se Nanga Parbat osvoji južnom stijenom Rapal, što je pokušao Humar, mjeri promilima. Humar ističe da je glavni uzrok njegovih teškoća bilo nevrijeme praćeno snažnim vjetrovima i snježnim lavinama na koje nije računao.

Prema nekim anketama, 80 posto Slovenaca misli da akcija nije bila pametna te da je njezin završetak doveo u nepriliku i državu, koja je preko najviših predstavnika od pakistanskih vlasti tražila intervenciju, za koju je bolje ne pitati koliko je stajala.

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, koji je proteklih dana prekinuo godišnji odmor kako bi diplomatski podupro akciju spašavanja, nekoliko sati nakon akcije zahvalio je pakistanskom kolegi Kurshidu Kasouriju.

Mediji ističu i kako je istina da Slovenci obožavaju planine i alpinizam, ali podsjećaju na narodnu poslovicu koja glasi: "Gora ni nora (Planina nije luda)... nego je lud onaj koji se na nju penje."

Neki alpinisti govore o hrabrosti pakistanskih pilota, zbog koje bi im, kako kaže alpinist Viki Grošelj, u Europi oduzeli letačke licencije. Naime, spašavanje helikopterom na nadmorskoj visini od 6000 metara, zbog manjka kisika i slabijeg rada motora, iznimno je opasan, ako ne i nemoguć pothvat.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙