FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izraelska će vojska napustiti Gazu do sredine rujna

JERUZALEM, 24. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Očekuje se da ćeizraelske vojne snage napustiti Gazu do sredine rujna čime će dovršitipovlačenje s tog teritorija nakon 38 godina okupacije, izjavio je usrijedu izraelski ministar obrane Shaul Mofaz.
JERUZALEM, 24. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Očekuje se da će izraelske vojne snage napustiti Gazu do sredine rujna čime će dovršiti povlačenje s tog teritorija nakon 38 godina okupacije, izjavio je u srijedu izraelski ministar obrane Shaul Mofaz.

Izrael je dovršio iseljavanje 15.000 naseljenika i njihovih podržavatelja iz Gaze i nekih dijelova Zapadne obale u utorak, dva tjedna ranije od predviđenog, po planu izraelskog premijera Ariela Sharona za prekidanje sukoba s Palestincima koji žele uspostaviti svoju državu.

Međunarodni pregovarači predvođeni SAD-om nadaju se da će povlačenje snažnije pokrenuti bliskoistočni mirovni proces, no Sharon kaže da Izrael nikada neće prepustiti veća naselja na Zapadnoj obali, a Palestinci nemaju nadzor nad militantnim skupinama koje se protive postizanju mira.

"Evakuacija je provedena časno i u kraćem roku od očekivanog. Mi smo planirali tri tjedna, no 50 do 60 posto naseljenika već je bilo otišlo. To je od početka ubrzalo evakuaciju", rekao je Mofaz za vojnu radio-postaju.

Ostaje još da se u potpunosti poruši oko 1700 kuća, uklone vojne baze i povuku postrojbe iz Gaze. "Ne vjerujem da ćemo proces povlačenja dovršiti prije sredine rujna, no možda ćemo ga završiti nekoliko dana prije roka", najavio je Mofaz.

Palestinci su pozdravili povlačenje no žele da Izrael preda cijelu Zapadnu obalu i arapski istočni Jeruzalem koji treba biti njihova prijestolnica. Izrael je ta područja zajedno s Gazom zauzeo u ratu 1967. godine.

No Sharon, navodeći kao razlog strateške nužnosti, kaže da Izrael mora zadržati veća naselja na Zapadnoj obali koja bi trebala biti središnje područje države koju žele Palestinci.

Jedan je izraelski dužnosnik u srijedu izjavio da će Izrael nastaviti s planovima ograđivanja najvećeg naselja na Zapadnoj obali, Maale Adumima, kako bi ga povezao s Jeruzalemom.

Taj bi potez odsjekao Palestince istočnog Jeruzalema.

Izrael Jeruzalem smatra svojom vječnom i nedjeljivom prijestolnicom, što međunarodna zajednica ne prihvaća.

"Ta veza Maale Adumima u skladu je s tendencijom Izraela da širi naselja na Zapadnoj obali kako bi pružio 'nadoknadu' protivnicima uklanjanja naselja za evakuaciju naselja u Gazi", rekao je palestinski ministar planiranja Ghassan al-Khatib.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙