FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Abas: palestinci izbori 21. siječnja; Izrael se mora povući iz iz drugih dijelova

ZAGREB, 15. kolovoza 2005. (Hina) - Palestinski čelnik Mahmoud Abasodredio je u ponedjeljak da će se odgođeni palestinski parlamentarniizbori održati 21. siječnja, a izraelsko povlačenje iz Gaze koje jepočelo ocijenio je nedostatnim i pozvao Izraelce da evakuiraju i drugaokupirana područja, prenose agencije.
ZAGREB, 15. kolovoza 2005. (Hina) - Palestinski čelnik Mahmoud Abas odredio je u ponedjeljak da će se odgođeni palestinski parlamentarni izbori održati 21. siječnja, a izraelsko povlačenje iz Gaze koje je počelo ocijenio je nedostatnim i pozvao Izraelce da evakuiraju i druga okupirana područja, prenose agencije.

Kako je priopćio glasnogovornik vlade Saeb Erekat, palestinski predsjednik je na sastanku izvršnog odbora PLO-a u ponedjeljak kazao da će se parlamentarni izbori održati 21. siječnja.

Abas će službeni ukaz izdati u utorak ili srijedu, priopćio je Erekat a prenijela agencija Associated press.

Agencija Reuters prenijela je Abasovu ocjenu izraelskog povlačenja iz Gaze koje je počelo u ponedjeljak.

"Izraelsko povlačenje koje je počelo danas važan je i povijesni korak koji se ne bi trebao dogoditi samo u Gazi već i na Zapadnoj obali i na ostatku zemlje kako bi se vratile granice iz 1949", rekao je Abas agenciji Wafa.

Palestinci žele povlačenje iz cijele Gaze, sa Zapdne obale te iz arapskog dijela Jeruzalema (istočnog), a to su područja koja je Izrael okupirao ratom 1967. Palestinci strahuju da će se Izrael koristiti povlačenjem iz Gaze kao paravanom iza kojeg će istodobno jačati svoja naselja na Zapadnoj obali.

Palestinski izbori trebali su se održati 17. srpnja no bili su odgođeni. Prema Abasovu obrazloženju razlozi su tehničke prirode, no oporbeni pokret Hamas optužio ga je da želi dobiti dodatno vrijeme kako bi prikupio potporu za svoju stranku Fatah.

Unatoč odgodi Hamas je izjavio da će sudjelovati na siječanjskim izborima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙