FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sharon "ne žali" zbog evakuacije iz Gaze

JERUZALEM, 12. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Nekoliko dana priježidovskog povlačenja iz Gaze, izraelski premijer Ariel Sharon izjavioje u petak kako ne žali zbog plana evakuacije židovskih naseljenikaunatoč dubokim podjelama u Izraelu.
JERUZALEM, 12. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Nekoliko dana prije židovskog povlačenja iz Gaze, izraelski premijer Ariel Sharon izjavio je u petak kako ne žali zbog plana evakuacije židovskih naseljenika unatoč dubokim podjelama u Izraelu.

Ariel Sharon to je izjavio nakon prosvjeda u kojem je u četvrtak u središtu Tel Aviva sudjelovalo 150.000 desničara koji žele spriječiti za srijedu najavljeno povlačenje iz zaposjednutog pojasa Gaze.

Izrael je u četvrtak zatvorio židovska naselja na području Gaze za sve koji ondje ne žive kako bi spriječio dolazak desnih radikalnih skupina koje se protive povlačenju.

Mjeseci prosvjeda, cestovnih zapreka i pokušaja sabotaže nisu uspjeli odvratiti Sharona od evakuacije 21 židovskog naselja prema planu jednostranog razdvajanja od Palestinaca.

"Ne žalim", ustvrdio je izraelski premijer za list Yedioth Ahronoth. "Čak i da sam prije znao koliki će biti razmjeri otpora, učinio bih isto", dodao je.

Izraelski premijer dao je naslutiti da bi Izrael mogao raspustiti još neka naselja na Zapadnoj obali, osim četiri koja će biti evakuirana idućih tjedana.

No, istaknuo je da će po svim mogućim mirovnim sporazumima zadržati glavni doseljenički blok. "On će ostati u izraelskim rukama", rekao je Sharon.

Na pitanje je li moguće povlačenje iz nekoliko manjih naselja na Zapadnoj obali odgovorio je kako ondje neće sve ostati.

"To ćemo pitanje otvoriti u završnim pregovorima s Palestincima", najavio je izraelski premijer.

Ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da većina Izraelaca podupire povlačenje iz Gaze, gdje 8500 židovskih doseljenika živi izolirano uz 1,4 milijuna Palestinaca. No, protivnici kažu da je povlačenje nagrada za palestinski ustanak i izdaja židovskoga biblijskog prava na tu zemlju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙