FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 24. kolovoza 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 24. kolovoza 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

WELLINGTON - Radnici novozelandske pivovare DB, koja je prošloga tjedna građane počastila besplatnim pivom, stupili su u srijedu u štrajk tražeći veće plaće. "Tvrtka je prošloga tjedna na sva zvona objavila kako u posljednje vrijeme posluje tako dobro da svakog Novozelanđanina može počastiti besplatnim pivom, ali rezultate dobrog poslovanja ne želi podjeliti sa svojim radnicima", rekao je tajnik sindikata Andrew Little. Rad na 24 sata obustavilo je 170 zaposlenika pivovare. U novozelandskim se novinama prošloga tjedna našao kupon koji se mogao zamijeniti za besplatno pivo u svim pubovima i kafićima s oznakom DB-a. Radnici zahtjevaju povišicu od pet posto, no uprava na čelu s direktorom Brianom Blakeom nudi četiri posto i bonus za ostvarene radne rezultate, što bi, upozorava direktor, zbog štrajka moglo doći u pitanje.

LONDON - Unutar iste obitelji, mlađa djeca postižu slabiji uspjeh u školi od svoje starije braće, pokazalo je istraživanje norveških stručnjaka čije je rezultate objavio Daily Telegraph. Najveće razlike uočene su između najstarijeg djeteta u obitelji i najmlađeg, pokazala je studija provedena na Školi za gospodarstvo i upravljanje u Oslu. Istraživanjem provedenim od 1986. do 2000. godine ustanovljeno je, međutim, da jedinci ipak u prosjeku imaju slabije rezultate nego li djeca u obiteljima s dvoje ili troje djece. Osim toga, prema zaključcima istraživanja, razlike u školskom uspjehu vezane uz redoslijed rođenja djece u istoj obitelji uočljivije su u odnosu na djevojčice nego li u odnosu na dječake. I konačno, što je majka obrazovanija, to je veća razlika u školskom uspjehu između starije i mlađe braće, prema istoj studiji.

LOS ANGELES - Majka dječaka koji je teretio Michaela Jacksona za seksualno zlostavljanje optužena je u utorak za prevaru, a tužitelji tvrde da je lagala o svom imovnom stanju kada se prijavila za dobivanje socijalne pomoći. Žena, koju su i Jacksonovi odvjetnici tijekom suđenja ovoga ljeta zbog toga nazvali lažljivicom, bit će uhićena ako se do 7. rujna dragovoljno ne preda sudu. Tužitelji kažu da je žena, čije ime nije objavljeno zbog zaštite dječakova identiteta, prevalila socijalnu službu za 18.000 dolara. Bude li osuđena, prijeti joj pet godina zatvora.

SARANAC - Njujorčanin Frank Ames (43) ušao je u Guinnessovu knjigu svjetskih rekorda s novom kategorijom za najduže obrve. Ames iz Saranaca u saveznoj državi New York izmjerio je 9,60 centimetara duge obrve. "Ne znam zašto tako rastu; jednostavno je uvijek tako bilo", rekao je Ames novinarima. Amesov put do knjige rekorda počeo je prije gotovo dvije godine kad je njegov kolega s posla primijetio guste obrve i predložio mu da proba ići na rekord. Ames je tada odlučio probati ali je otkrio da takva kategorija ne postoji. No, interesirajući se saznao je što je sve potrebno da bi se uspostavila nova kategorija. Sada je Ames na 24. stranici izdanja Guinnessove knjige svjetskih rekorda za 2006. u dijelu pod nazivom "Dijelovi tijela".

WELLINGTON - Novozelandski ribič koji je ulovio ribu "veliku kao krava" čeka potvrdu da je s 268 kilograma teškom tunom postavio novi svjetski ribički rekord, objavili su mediji u srijedu. Broker Michael Hayes, koji je tu morsku zvjerku ulovio uz obale Južnog otoka, očekuje rezultate DNK testa koji bi potvrdio da je riječ o pacifičkoj plavoj tuni, čime bi potukao dosadašnji rekord Asocijacije međunarodnih ribarskih igara. "Trebala su petorica da bi je izvukli na brod", rekao je Hayes listu Nelson Evening Mail. Po njegovim riječima, ostali ribiči na brodu ulovili još tri tune teže od 200 kilograma tijekom ribarenja uz obale grada Greymoutha.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙