FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 7. kolovoza 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta
ZAGREB, 7. kolovoza 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta

KUALA LUMPUR - Oko deset posto malezijskih muslimana ima više od jedne žene, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni u nedjelju. Pet posto od 7.589 ispitanih oženjenih muslimana u toj zemlji ima dvije žene, a 4.3 posto tri. Manje od jedan posto ima četiri žene što je i maksimum kojega dopušta islamski zakon. Po njemu, muškarcima je dopušteno da imaju do četiri žene ali trebaju dopuštenje svojih prethodnih supruga prije nego se mogu ponovno oženiti. Bigamija je u Maleziji zabranjena za muškarce koji nisu muslimani ali se taj dio zakona ne provodi striktno.

LONDON - Najskuplja kuća na svijetu, u londonskom jugozapadnom predgrađu, prodaje se za 105 milijuna eura. Updown Court, kuću izgrađenu 2000. godine u Windleshamu njezini prodavatelji opisuju kao "najvažniju privatnu rezidenciju izgrađenu u Engleskoj od 19. stoljeća". Kuća ima 103 prostorije, od čega 22 spavaće sobe, svaka sa svojom kupaonicom. Osim glavne zgrade, kuće za goste i čuvarske kućice, na prostoru od 23,5 hektara postoji i platforma za slijetanje helikoptera, te podzemna garaža za osam limuzina. Unutar kuće izgrađeno je 5 bazena, kino, teren za squash i za tenis, kuglana, i napokon "panic room" kamo se stanovnici mogu povući u slučaju napada.

LONDON - Ako muškarci ne slušaju žene dok govore to nije stoga što su loše volje ili su im žene dosadne već zato što im mozak teško razumije ženski glas, pokazala je studija istraživača sa Sveučiliša u Sheffieldu, čije rezultate u subotu prenosi Daily Mail. Znanstvenici su pomoću skenera proučavali aktivnost mozga dvanaest muškaraca kojima su dali da slušaju muški i ženski glas, objašnjava se u studiji koja je objavljena i u britanskoj specijaliziranoj reviji NeuroImage. Tim pod vodstvom profesora Michaela Huntera zaključio je da glasovi aktiviraju različite dijelove mozga, a ženski glas, koji je muzikalniji i oštriji, emitira širi raspon zvučnih valova te je teži za dekodiranje. To traži veću aktivnost mozga čime se objašnjava određeni umor kod muškaraca nakon dužeg razgovora sa ženom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙