FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 16. kolovoza 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta
ZAGREB, 16. kolovoza 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta

WASHINGTON - Savitljiva, elektronska koža koja će se koristiti za oblaganje robota i sjedalica automobila, pa i za tepihe mogla bi postati osjetljiva na pritisak i toplinu, objavili su u ponedjeljak japanski znanstvenici. Ta će umjetna koža, kako najavljuju, čak dvaput nadmašiti mogućnosti ljudske kože, a novu "kožu" će, kažu, osim toga, biti prilično jeftino i jednostavno izraditi. "U bliskoj budućnosti biti će moguće napraviti elektronsku kožu koja će imati funkcije poput ljudske tako da će, osim na pritisak i temperaturu, biti osjetljiva i na svjetlo, vlagu, napregnutost i drugo", objavili su japanski znanstvenici.

WASHINGTON - Divlje čimpanze mogu biti ljevaci ili dešnjaci, baš kao i ljudi, objavljeno je u studiji nakon istraživanja provedenog među 17 čimpanzi u Nacionalnom parku Gombe u Tanzaniji. Studija pokazuje da se većina tih čimpanzi koristila lijevom rukom kada se pokušala domoći termita, dok im je desnica bila važnija u razbijaju oraha. "Pritom je utvrđeno da se mladunčad divljih čimpanzi koristi rukom na sličan način kako to čini i njihova majka", objavili su Elizabeth Lonsdorf i William Hopkins s Nacionalnog istraživačkog centra primata u Atlanti. Čimpanze u zatočeništvu koriste se uglavnom desnom rukom pri obavljanju nekih zadataka, a razlog bi tome mogao biti što su se o njima brinuli ljudi, pretežno dešnjaci.

VANCOUVER - Nova stambena zgrada u zapadnoj Kanadi bit će prva na svijetu u kojoj će ključeve zamijeniti biometrički sustav koji čita otiske prstiju svojih stanara, izjavio je investitor u ponedjeljak. Umjesto kopanja po džepovima ili torbi u potrazi za ključevima, stanari će jednostavnim dodirom prstom moći ući u zgradu koja se još gradi u Yaletownu, otmjenoj vancouverskoj četvrti. Neke potencijalne kupce zanimalo je kako će njihovi gosti ući u zgradu pretvorenu u digitalnu tvrđavu, dodao je Schouw i objasnio kako će za to postojati vratar koji će skenirati njihove otiske i omogućiti im pristup u zgradu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙