FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zahuktava se globalni sindikalni pokret

NEW YORK, 23. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Čelnici sindikataplaniraju koordinirati prekide rada u Wal-Martu izvan SAD-a do krajagodine, a najavljuju i organiziranje radnika u još četiri globalnekorporacije, izvijestio je u utorak Wall Street Journal (WSJ).
NEW YORK, 23. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Čelnici sindikata planiraju koordinirati prekide rada u Wal-Martu izvan SAD-a do kraja godine, a najavljuju i organiziranje radnika u još četiri globalne korporacije, izvijestio je u utorak Wall Street Journal (WSJ).

Union Network International (UNI), udruženje 900 sindikata u 150 država poručilo je da će koordinirati nastojanja na organiziranju radnika u još četiri globalne kompanije: podružnici njemačkog Deutsche Posta za ekspresnu dostavu DHL, zatim švedskom proizvođaču namještaja Ikei, Walt Disneyu te medijskom koncernu News Corp.

Poduzimaju se nastojanja da se organiziraju radnici protiv Wal-Marta, najvećeg svjetskog maloprodajnog lanca, u Argentini, Brazilu, Britaniji, Južnoj Koreji, Meksiku, Portoriku, kazao je generalni tajnik UNI-ja Philip Jennings.

Štrajkovi će biti organizirani u Wal-Martovim trgovinama u Njemačkoj, gdje su neki radnici organizirani u sindikate, kako bi se potaknula akcija i drugdje, najavio je.

Neki zaposlenici te kompanije u Njemačkoj, Brazilu i Argentini članovi su sindikata, ali samo na lokacijama gdje je Wal-Mart kupio operacije u kojima je sindikat već bio organiziran.

Do kraja godine čelnici sindikata planiraju pokrenuti kampanju i u Južnoj Koreji, gdje Wal-Mart ima 16 trgovina.

Sa 1,6 milijuna djelatnika diljem svijeta Wal-Mart je jedan od najvećih globalnih poslodavaca.

Čelnike sindikata brine da bi protusindikalni stav te korporacije mogle prihvatiti i ostale multinacionalne korporacije koje se suočavaju s povećanom konkurencijom oko troškova rada, piše WSJ.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙