FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Raskol u američkom sindikalnom pokretu

WASHINGTON, 26. srpnja 2005. (Hina) - Američki sindikati kamiondžija iradnika u uslužnim djelatnostima napustili su u ponedjeljak sindikalnisavez AFL-CIO opravdavajući taj potez željom da ojačaju sve slabijiradnički pokret u Sjedinjenim Državama.
WASHINGTON, 26. srpnja 2005. (Hina) - Američki sindikati kamiondžija i radnika u uslužnim djelatnostima napustili su u ponedjeljak sindikalni savez AFL-CIO opravdavajući taj potez željom da ojačaju sve slabiji radnički pokret u Sjedinjenim Državama.

Dva moćna sindikata najavila su da će osnovati konkurentnu sindikalnu udrugu kako bi suzbili opadanje broja članova.

Ova dva sindikata predstavljaju 3,2 milijuna radnika, što je oko četvrtine od ukupno 13 milijuna članova AFL-CIO-a.

Još dva sindikata, koji predstavljaju zaposlene u prehrambenoj industriji, te tekstilne i hotelske radnike, signalizirali su da bi mogli napustiti udrugu.

Predsjednik sindikata kamiondžija James P. Hoffa optužio je AFL-CIO da previše ulaže u politiku, a premalo u sindikalno organiziranje radnika.

On je rekao da sindikati troše previše novca za političke kampanje, a da ga trebaju ulagati u privlačenje novih članova, te da će njihova snaga rasti ukoliko više Amerikanaca bude sindikalno organizirano.

Predsjednik AFL-CIO-a John Sweeney optužio je disidentske sindikate da štete interesima radništva. "U vrijeme kad su naši korporacijski i konzervativni protivnici stvorili najmoćniji antiradnički politički stroj u povijesti naše zemlje, podijeljeni pokret škodi nadama radničkih obitelji u bolji život", rekao je Sweeney u ponedjeljak na konferenciji udruge u Chicagu.

Organizirani radnički pokret u SAD-u slabi već desetljećima. Sindikat je 1955. godine, u doba kada se pojavio AFL-CIO, okupljao 35 posto radnika zaposlenih u privatnom sektoru, a u 2005. samo osam posto.

Udruga AFL-CIO u proteklih desetak godina nije uspjela privući nove članove. Sindikalni raskol dugoročno može naštetiti i političkim interesima američke Demokratske stranke, koja na sindikate računa kao na važnog političkog saveznika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙