FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

David protiv Golijata: sindikati globalno pokušavaju pritisnuti Wal-Mart

CHICAGO, 22. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Globalni savez sindikatapokreće dosad nezabilježenu kampanju kako bi organizirao radnikediljem svijeta u američkom maloprodajnom divu Wal-Martu, čime ćepodići radnički pokret na novu globalnu razinu.
CHICAGO, 22. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Globalni savez sindikata pokreće dosad nezabilježenu kampanju kako bi organizirao radnike diljem svijeta u američkom maloprodajnom divu Wal-Martu, čime će podići radnički pokret na novu globalnu razinu.

Wal-Mart kampanja trebala bi službeno započeti u ponedjeljak u Chicagu, na sastanku Union Network Internationala (UNI), skupine koja uključuje 900 sindikata u nekih 140 država svijeta.

Cilj je kampanje da se iz radničkih sindikata diljem svijeta pritisne Wal-Mart, najveći svjetski maloprodajni lanac trgovina i najveća kompanija u privatnom vlasništvu po visini prihoda koja je često na meti sindikata zbog snižavanja plaća kao i cijena, što je postalo novi globalni gospodarski model koji su prihvatile i mnoge druge kompanije.

Čelnici sindikata nadaju se da će to rezultirati kolektivnim pregovaranjem ili nekim drugim poboljšanjima za procijenjenih 1,6 milijuna djelatnika Wal-Marta diljem svijeta, moguće čak i u zemljama poput Kine, gdje sindikati zapadnjačkog stila ne postoje.

"Naša poruka je da se sindikati prilagođavaju svijetu bez granica", izjavio je generalni tajnik UNI-ja Philip Jennings.

UNI je objavio kako želi zaustaviti Wal-Martanizaciju svijeta ujedinjujući sindikate u različitim državama kako bi se organizirali radnici tog giganta te kako bi im se pružile koristi od kolektivnog pregovaranja.

Globalni napori oko Wal-Marta dobili su na zamahu nakon dugotrajnog sukoba te kompanije i američkog sindikata United Food and Commercial Workers (UFWC), koji je optuživao američku kompaniju za sprječavanje nastojanja da se radnici u američkim trgovinama organiziraju u sindikat.

Wal-Mart tvrdi da služeno ne brani sindikate, no u svom priopćenju na web siteu ističe da u SAD-u "jednostavno ne vjerujemo da je sindikalizacija ispravna za Wal-Mart".

"Ovaj sastanak trebao bi stvoriti učinkovitiji globalni sindikat. To je jedini odgovor na izazove globalnog gospodarstva", kazao je glasnogovornik UFCW-a Jim Papisan. "Radit ćemo zajedno sa onim sindikatima koji već postoje u Wal-Martu u Europi i drugdje kako bismo spriječili štetnu utrku sa snižavanjem plaća i cijena".

Po podacima UNI-ja, Wal-Martovi djelatnici utemeljili su sindikate u Njemačkoj, Japanu, Brazilu i drugim zemljama.

Profesor sociologije s Vanderbilt Sveučilišta Dan Cornfield kaže da je osnovni plan ojačati i oživjeti radnički pokret, a to ga podsjeća na 1930-te kada je u SAD-u jačao sektor proizvodnje.

"Priča o UNI-ju i Wal-Martu također je klasično odmjeravanje snaga Davida i Golijata", izjavio je Cornfield. "Wal-Mat je snažna kompanija, a njezini zaposlenici predstavljaju tip nisko plaćenih radnika iza kojih su stali sindikati kako bi povećali svoje osipajuće članstvo. Nakon Drugog svjetskog rata regrutiranje nisko plaćenih radnika u korporativnom uslužnom sektoru mjesto je za akciju radničkih sindikata".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙