FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 12. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.
ZAGREB, 12. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.

LJUBLJANA - Slovensko ministarstvo vanjskih poslova zanijekalo je u petak navode medija i oporbenih stranaka da je Slovenija ostala zatečena razgovorima Italije i Hrvatske o razgraničenju epikontinentalnog pojasa u Jadranskom moru, dodajući da je i ministar Dimitrij Rupel već tim povodom pisao talijanskom kolegi Gianfrancu Finiju. Ministarstvo vanjskih poslova Slovenije u priopćenju napominje da je prošlog tjedna ponovno razmatralo pitanje epikontinentalnog pojasa i održalo više razgovora s predstavnicima Italije i Hrvatske, dodajući da je u tim razgovorima Ljubljana istakla zahtjev da bude uključena "u sve moguće dogovore o razgraničenju na Jadranu koji bi se ticali slovenskih interesa ili na bilo koji način prejudicirali određivanje granice između Slovenije i Hrvatske". Italija je, navodi se u priopćenju, slijendištvo Slovenije u sporazumu o podjeli epikontinentalnog pojasa SFRJ-Italija priznala krajem 2003. godine.

LJUBLJANA - Slovenske oporbene stranke i naklonjeniji im mediji u petak su podigli mnogo prašine oko dogovaranja Italije i Hrvatske o tehničkim pojedinostima razgraničenja epikontinentalnog pojasa u Jadranu, no čini se da je više riječ o uvertiri za jesensko obračunavanje s Vladom premijera Janeza Janše, koju posljednjih mjeseci često napadaju zbog "bratimljenja" s Vladom Ive Sanadera i "predstave za medije", kako nazivaju njihove međusobne sastanke. Slovenski liberalni demokrati i Slovenska nacionalna stranka zahtijevale su od ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela da zbog "dogovaranja Hrvatske i Italije iza slovenskih leđa" službeno prosvjeduje, ističući da bi prihvatile i njegovu ostavku.

LJUBLJANA - Slovenski premijer Janez Janša otvorio je u petak popodne na prigodnoj svečanosti 2.720 metara dugi tunel Trojane i dionicu autoceste Trojane - Blagovica koja se sa pratećom infrastrukturom i na teškom terenu gradila punih sedam godina. Dovršenjem ovog odsjeka konačno su autocestom punog profila povezani Maribor, Celje, Ljubljana i Koper. Janša je za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV rekao da prioritet dovršetka gradnje autoceste od austrijske prema hrvatskoj granici do 2008. godine ostaje u strateškom planu, ali da je više pažnje potrebno posvetiti i gradnji lokalnih magistralnih cesta, te obnovi zastarjele željezničke infrastrukture.

BEOGRAD - Tužiteljstvo za ratne zločine u Beogradu u petak je podignulo optužnicu protiv sedam osoba optuženih za ratni zločin u Zvorniku godine 1992., to jest za ubojstvo najmanje 19 civila i protjerivanje 1822 civila muslimanske nacionalnosti iz Zvornika. Predmet "Zvornik" prvi je predmet koji je u lipnju prošle godine Međunarodni sud za ratne zločine u Den Haagu prepustio nekom pravosuđu u regiji. Svi su optuženici u pritvoru.

BEOGRAD - Ni Srbija i Crna Gora ni Međunarodni kazneni sud u Haagu još nisu argentinskim vlastima poslali zahtjev za izručenje haaškog optuženika Milana Lukića, uhićenog 8. kolovoza u Buenos Airesu, izjavio je u petak predsjednik Nacionalnog vijeća za suradnju s Haaškim sudom SiCG Rasim Ljajić. "Od našeg smo suda tražili dodatnu dokumentaciju, koju treba prevesti", izjavio je Ljajić agenciji "Beta", podsjećajući da je rok za podnošenje zahtjeva za izručenje 30 dana od uhićenja. Po Ljajićevim riječima, ni Haaški sud, s kojim je stalno u vezi, nije poslao zahtjev za izručenje jer još priprema dokumentaciju.

PRIŠTINA - Glavni tajnik Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) Marc Perrin de Brichambault obećao je u petak u Prištini da će njegova organizacija i dalje podupirati procese na Kosovu, dodajući da je ohrabren onim što je dosad učinjeno. Po riječima čelnika OESS-a, ta će organizacija razmotriti svoju daljnju nazočnost na Kosovu i određivanje političkog statusa Kosova. Čelnik OESS-a razgovarao je i s članovima Predsjedništva kosovske Skupštine, prvim zamjenikom civilnog upravitelja UN-a na Kosovu Lawrencom Rossinom i zapovjednikom KFOR-a, generalom Yvesom de Kermabonom. Posjet glavnog tajnika OESS-a popratile su u petak ispred zgrade kosovske Skupštine u Prištini majke i obitelji nestalih osoba, prosvjedujući zato što je otkazan njihov sastanak s De Brichambaultom.

JERUZALEM - Nekoliko dana prije židovskog povlačenja iz Gaze, izraelski premijer Ariel Sharon izjavio je u petak kako ne žali zbog plana evakuacije židovskih naseljenika unatoč dubokim podjelama u Izraelu. Ariel Sharon to je izjavio nakon prosvjeda u kojem je u četvrtak u središtu Tel Aviva sudjelovalo 150.000 desničara koji žele spriječiti za srijedu najavljeno povlačenje iz zaposjednutog pojasa Gaze. Izraelski premijer dao je naslutiti da bi Izrael mogao raspustiti još neka naselja na Zapadnoj obali, osim četiri koja će biti evakuirana idućih tjedana. No, istaknuo je da će po svim mogućim mirovnim sporazumima zadržati glavni doseljenički blok. "On će ostati u izraelskim rukama", rekao je Sharon.

COLOMBO - Ministar vanjskih poslova Šri Lanke Lakshman Kadirgamar teško je ranjen u napadu vatrenim oružjem kojeg je počinila nepoznata osoba u petak u glavnom gradu Colombu, naveli su liječnici i policija. Liječnici bolnice u Colombu su rekli da je ministar pogođen u glavu, da je njegovo stanje kritično te da je u tijeku operacija. Kadirmagar (73) je ranjen blizu svoje dobro čuvane kuće u Colombu, rekao je jedan policijski izvor, prenosi AFP. Pretpostavlja se da je nepoznata osoba pucala iz zasjede na ministra dok se vozio automobilom.

EDINBURG - Bivši britanski ministar vanjskih poslova Robin Cook, koji je napustio vladu zbog rata u Iraku, pokopan je u petak kao "najvrsniji parlamentarni zastupnik svoje generacije". Cook je iznenada umro u subotu u 59. godini. Na misi zadušnici u katedrali St. Giles u Edinburgu uz Browna su bili i zamjenik premijera John Prescott, ministar vanjskih poslova Jack Straw i Cookova supruga Gaynor. Premijer Tony Blair, koji se nalazi na odmoru, nije došao na pogreb.

BERLIN - Bivši državni tajnik u kabinetu kancelara Helmuta Kohla - Ludwig-Holger Pfahls osuđen je u petak u Augsburgu zbog zloporabe položaja i utaje poreza na dvije godine i tri mjeseca zatvora. Sud nije dokazao da su Pfahls, a time i vlada Helmuta Kohla, bili korumpirani u spornom slučaju prodaje njemačkih oklopnih vozila Saudijskoj Arabiji. Pfahlsu je dokazano da je 1991., dok je obnašao dužnost državnog tajnika u Ministarstvu obrane, zaduženog za oružje, od njemačko-kanadskog trgovca oružjem Karlheinza Schreibera, koji je posredovao u prodaji njemačkog oružja Saudijskoj Arabiji, primio dva milijuna eura mita. Iako je dokazano da je primio mito, Pfahls je oslobođen optužbe za korupciju jer su tijekom suđenja bivši kancelar Kohl i bivši ministar vanjskih poslova Hans Dietrich Genscher tvrdili kako on nije utjecao na prodaju oružja pa, prema tome, nije moguće govoriti o korupciji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙