FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Teksaška porota presudila protiv farmaceutske tvrtke Merck

ANGLETON, 19. kolovoza 2005. (Hina/AP) - Porota u jednom teksaškomokrugu južno od Houstona je u prvoj građanskoj parnici radi popularnoglijeka protiv bolova Vioxxa tvrtke Merck & Co. u petak tu farmaceutskutvrtku proglasila odgovornom za smrt jednog Teksašana 2001. godine injegovoj udovici dodijelila odštetu veću od 250 milijuna dolara.
ANGLETON, 19. kolovoza 2005. (Hina/AP) - Porota u jednom teksaškom okrugu južno od Houstona je u prvoj građanskoj parnici radi popularnog lijeka protiv bolova Vioxxa tvrtke Merck & Co. u petak tu farmaceutsku tvrtku proglasila odgovornom za smrt jednog Teksašana 2001. godine i njegovoj udovici dodijelila odštetu veću od 250 milijuna dolara.

Dvanaestoročlana porota teksaškog suda udovici preminulog Roberta Ernsta dosudila je 24 milijuna dolara za pretrpljenu bol i gubitak bračnog partnera te još 229 milijuna dolara na ime kaznene odštete od tvrtke Merck.

Porota, koju je činilo sedam muškaraca i pet žena, tijekom dva dana vijećala je deset i pol sati prije no što je za smrt Roberta Ernsta u snu okrivila lijek tvrtke Merck. Porotnici su odbacili tvrdnje Mercka da je Ernst umro od začepljenja arterija a ne od Vioxxom izazvane fatalne aritmije i srčanog udara.

Ovaj je slučaj u SAD-u privukao veliku pozornost farmaceutskih tvrtki, odvjetnika, potrošača i burzovnih analitičara jer predstavlja i signal što predstoji tvrtki Merck koja je najavila borbu protiv više od 4200 uz Vioxx vezanih tužbi uloženih na sudovima u Sjedinjenim Državama.

Nakon presude su dionice Mercka na njujorškoj burzi pale za 3,3 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙