FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Amerikanci vratili "kralja" Ljubljanske burze

LJUBLJANA,9.kolovoza 2005.(Hina) - Kontroverznoga slovenskogpoduzetnika Davorina Sadara koji je devedesetih godina kraljevaoLjubljanskom burzom sa svojim investicijskim fondovima koji suulagačima donosili golemu dobit, a poslije propali, američki su agentiu utorak izručili slovenskim pravosudnim tijelima. U domovini gačekaju nova suđenja za slučajeve u kojima je za tridesetak milijunaeura oštetio oko 3500 ulagača.
LJUBLJANA,9.kolovoza 2005.(Hina) - Kontroverznoga slovenskog poduzetnika Davorina Sadara koji je devedesetih godina kraljevao Ljubljanskom burzom sa svojim investicijskim fondovima koji su ulagačima donosili golemu dobit, a poslije propali, američki su agenti u utorak izručili slovenskim pravosudnim tijelima. U domovini ga čekaju nova suđenja za slučajeve u kojima je za tridesetak milijuna eura oštetio oko 3500 ulagača.

Sadar se pet godina skrivao u SAD-u, gdje je lani slučajno otkriven pri pokušaju odlaska u Meksiko, kad je utvrđeno da mu je istekla viza.

Investicijski sustav "Dadas", koji je Sadar osnovao u Mariboru sa suprugom Danilom, sastojao se od nekoliko investicijskih fondova sa sedamdesetak milijuna eura prikupljenog novca, ali je propao polovicom devedesetih godina, kad je vlada posebnom uredbom odredila najveću svotu koju fondovi smiju prikupiti. Vrijednost dionica takvih investicijskih fondova ubrzo je nakon toga pala na najnižu točku, a Sadar je još nekoliko godina "izdržao" prelijevajući kapital iz jedne tvrtke u drugu.

Nakon propasti svojih tvrtki Sadar je godine 1999. nekoliko mjeseci proveo u istražnome zatvoru, gdje je napisao i knjigu u kojoj je tvrdio kako je nedužan i da ulagačima može vratiti novac.

Sudilo mu se zbog prijevare i zloporabe službene ovlasti, ali je prije nego što mu je izrečena presuda pobjegao u inozemstvo. Po neslužbenim informacijama, većinu pravosudnih postupaka protiv Sadara bit će potrebno ponoviti. Samo za zloporabu položaja u Sloveniji je predviđena zatvorska kazna do osam godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙