FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporavak cijena na europskim burzama

LONDON, 19. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica uutorak su nadoknadile gubitke iz prethodnog dana, predvođene7-postotnim uzletom cijene dionica francuskog prehrambenog divaDanonea zbog špekulacija o njegovom preuzimanju.
LONDON, 19. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u utorak su nadoknadile gubitke iz prethodnog dana, predvođene 7-postotnim uzletom cijene dionica francuskog prehrambenog diva Danonea zbog špekulacija o njegovom preuzimanju.

Do podneva se londonski Ftse indeks oporavio 0,09 posto, na 5.218 bodova. Frankfurtski DAX poskočio je gotovo 0,3 posto, na 4.731 bod.

Dionica Danonea dosegnula je 85 eura uslijed tržišnih priča da američki proizvođač bezalkoholnih pića Pepsico planira iznijeti neprijateljsku ponudu za njegovo preuzimanje. Jedan trgovac kazao je da tržište vjeruje kako bi ponuđena cijena za dionicu mogla iznositi 115 eura.

Te špekulacije ojačale su i dionice ostalih pripadnika u tome sektoru, pri čemu su u prosjeku njihove cijene skočile za 0,7 posto, a među većim dobitnicama isticale su se dionice Cadbury Schweppesa i Unilevera.

Dobro poslovno izvješće američkog tehnološkog lidera IBM-a potaknulo je na europskim burzama kupovine tehnoloških dionica. Pri tome je dionica softverske tvrtke Atos ojačala jedan posto, a konzultantske Capgemini dva posto, dok je njemački SAP ostvario dobitak na cijeni od 0,4 posto.

"Vjerujemo da su ti tromjesečni rezultati pomogli smiriti ulagače, zabrinute oko usporavanja u tehnološkom sektoru, i da su poduprli našu tezu o cikličkom oporavku u europskom IT sektoru", kazao je John Segrich, analitičar JP Morgana.

Poskočila je i cijena dionica švedskog proizvođača kućanskih uređaja Electroluxa, za dva posto, budući da je taj najveći svjetski proizvođač u tome segmentu ostao pri svojim procjenama rasta operativnog profita u ovoj godini, istaknuvši da rastuće cijene sirovina još ne pogađaju previše njegovo poslovanje.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks dobio je 0,05 posto na vrijednosti, dosegnuvši 11.764 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙