FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić: za zločine trebaju odgovarati počinitelji

ZAGREB, 22. srpnja 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesićizjavio je danas, komentirajući navode o ratnim zločinima u Osijeku1991., da "nema ni jednog hrvatskog interesa po kome bi netko mogaoubiti bilo kojeg civila ili zarobljenika" te da "ako je to netkoučinio treba i odgovarati za to".
ZAGREB, 22. srpnja 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je danas, komentirajući navode o ratnim zločinima u Osijeku 1991., da "nema ni jednog hrvatskog interesa po kome bi netko mogao ubiti bilo kojeg civila ili zarobljenika" te da "ako je to netko učinio treba i odgovarati za to".

"Pojavile su se informacije da je policija obavila posao i da je onda negdje zastalo, sad to treba dotjerati do kraja. Prije svega da se ne optužuju oni koji nisu krivi i da odgovaraju oni koji su to učinili", rekao je Mesić novinarima prigodom obilaska manifestacije "Tisuću ždralova iz Hrvatske za Hirošimu".

Upitan je li u to vrijeme imao saznanja o takvim događajima, Mesić je rekao da je bilo poruka iz Osijeka da se događaju nedopuštene stvari, pa čak i da hrvatski pravni sustav prestaje na granici Osijeka. "U mom sukobljavanju s određenom politikom nisam mogao učiniti ništa. Bilo je pokušaja za Glavaševim uklanjanjem iz Osijeka, pa je došao u vojsku, ali je i dalje ostao u Osijeku. No, je li on kriv ili netko drugi i tko uopće tamo može biti kriv, to treba utvrditi istraga", smatra Mesić.

"Nisam za to da se sve iznosi pred javnost dok se ne utvrde činjenice, nego to treba promptno učiniti i izvesti dokaze. Ako se to sada ne učini Hrvatska će se ponovno sa svojim instutucijama kompromitirati pred Europom, svijetom, ali i pred samom sobom. Moramo tu knjigu konačno zatvoriti", istaknuo je predsjednik Mesić.

Upitan o nedavnoj izjavi crnogorskog premijera Đukanovića da Crna Gora ne daje nikakvu odštetu Hrvatskoj za Konavle i da su crnogorski državljani ispunjavali zakonsku obvezu mobilizacije u JNA, Mesić je rekao da je JNA bila zajednička vojska Srbije i Crne Gore, tada SR Jugoslavije. "Ne bih komentirao Đukanovićevu izjavu, no svakako da se ne radi o naknadi ratne štete, jer bi to bio takav međudržavni dogovor. Hrvatska je podnijela tužbu za ratnu štetu, ali puno znači što se priznaje da je učinjena šteta. Kako će se to platiti dionicama i na drugi način pitanje je daljnjih razgovora", kazao je Mesić.

Predsjednik je komentirao navodnu ponudu premijera Sanadera SAD-u za kupnju američkih borbenih zrakoplova F-16, rekavši da se o tome dosta dugo govori i da sporazum nije perfektuiran, nego da se o tome vode razgovori. "Sasvim je jasno da ćemo mi prijeći na 'fantome', ali kada... pitanje je samo novca", kazao je.

Mesić je opovrgnuo pisanje medija da nije znao za tu ponudu, dodavši da se još od završetka rata razgovara o tome, jer zrakoplovi F-16 stoje netaknuti u skladištima i nisu još letjeli. Međutim o tome, cijeni i rokovima isporuke nije još bilo govora, tvrdi Mesić.

Upitan o stanju u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i odlascima vojnih pilota iz HRZ-a, predsjednik Mesić je rekao da se zna da su piloti u komercijalnim tvrtkama puno bolje plaćeni od vojnih, ali Hrvatska daje koliko ima. Vjerojatno se nešto može učiniti, no to treba rješavati u okvirima sustava, drži Mesić.

Na izravan upit hoće li osobno nešto učiniti kako bi se zaustavio odljev vojnih pilota iz HRZ-a, Mesić je odgovorio da "neće njih tako puno otići". Uvijek su piloti ratnog zrakoplovstva odlazili u civilno i to je svuda u svijetu. Najveći dio pilota u civilnom zrakoplovstvu je došao iz ratnog, uz prethodnu edukaciju, rekao je Mesić.

Predsjednik je također rekao kako ove godine neće ići na Sinjsku alku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙