FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ured Predsjednika: Tadićeva izjava nije u duhu normalizacije odnosa

ZAGREB, 1. kolovoza 2005. (Hina) - Ured Predsjednika Republike StjepanaMesića u ponedjeljak je ocijenio da izjave predsjednika Srbije BorisaTadića, koji je od stranih državnika zatražio da osudevojno-redarstvenu akciju "Oluja" na isti način kao što je on osudiozločine u Srebrenici, nisu u duhu daljnje normalizacije prilika naprostorima bivše SFRJ, ali ni na tragu razgovora koje je predsjednikMesić početkom srpnja s Tadićem vodio u Beogradu.
ZAGREB, 1. kolovoza 2005. (Hina) - Ured Predsjednika Republike Stjepana Mesića u ponedjeljak je ocijenio da izjave predsjednika Srbije Borisa Tadića, koji je od stranih državnika zatražio da osude vojno-redarstvenu akciju "Oluja" na isti način kao što je on osudio zločine u Srebrenici, nisu u duhu daljnje normalizacije prilika na prostorima bivše SFRJ, ali ni na tragu razgovora koje je predsjednik Mesić početkom srpnja s Tadićem vodio u Beogradu.

Ured Predsjednika u priopćenju ističe da se ratni zločin u Srebrenici ničim ne može opravdati, niti relativizirati upozoravanjem na zločine koji su se, u vidu ekscesa, dogodili poslije završene operacije Oluja.

"U ovom trenutku čini se u najmanju ruku neutemeljnim tretirati kvalifikacije iz nekih optužnica Haškog suda, koje nisu potvrđene ni u kojoj pravomoćnoj presudi, kao nesporno utvrđene povijesne činjenice", navodi se u priopćenju.

Napominje se da je predsjednik Mesić više puta govorio kako je nakon Oluje bilo zločina, naglašavao potrebu individualnog utvrđivanja odgovornosti i potpunog funkcioniranja pravne države, što podrazumijeva da će svatko tko se ogriješio o zakon, bez obzira na naciju i funkciju, biti pozvan na odgovornost i kažnjen.

U Uredu podsjećaju i da je Mesić tijekom posjeta izraelskom parlamentu te na mjestu nekadašnjeg ustaškog logora u Jasenovcu izrekao jasne riječi isprike svima koji su bilo kada bili žrtve onih koji su ideju hrvatske države zloupotrijebili da bi, kaljajući hrvatsko ime, ubijali, protjerivali i pljačkali.

"Tome se nema što dodati, a sve što je rečeno nije bilo izrečeno prigodno i za jednokratnu uporabu, nego načelno i kao jedan od temeljaca odnosa prema prošlosti i istini o toj prošlosti", ističe se u priopćenju.

Napominje se i da je Hrvatska imala svako pravo, pa i na osnovi rezolucija Opće skupštine UN-a, pokrenuti "Oluju", desetu obljetnicu koje će svečano obilježiti za nekoliko dana.

Ured Predsjednika podsjeća i da je nakon Oluje hrvatsko vodstvo, a prije svih upravo predsjednik Mesić, višekratno pozivalo na povratak sve izbjegle građane srpske nacionalnosti.

Ističe da proces povratka, unatoč povremenim incidentima, uspješno teče, a da će njegovo privođenje kraju biti to uspješnije što će se bolje razvijati odnosi između Zagreba i Beograda.

"A za takav razvoj nezaobilazno je da na obje strane postoji politička volja za suočavanje s istinom o prošlošću - bez prešućivanja, bez relativiziranja i bez krivotvorenja", zaključuje Ured Predsjednika RH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙