FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 15. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 15,30 sati
ZAGREB, 15. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati

JERUZALEM - Izraelska vlada odobrila je u ponedjeljak evakuaciju 15 židovskih naselja u području Gush Katif na jugu pojasa Gaze, objavila je vlada. Za evakuaciju je glasovalo 16 ministara, a četvorica su glasovala protiv. Vlada je 7. kolovoza glasovala za evakuaciju prve skupine naselja počevši od 17. kolovoza. Ta glasovanja u skladu su s odlukom kabineta iz lipnja 2004. koja nalaže četiri uzastopna glasovanja prije evakuacije 8.000 naseljenika iz 21 naselja u pojasu Gaze i oko 500 iz četiri izolirana naselja na sjeveru Zapadne obale. Glasovanje ne znači da će ta naselja biti prva evakuirana budući da redosljed evakuiranja određuje vojska na temelju situacije na terenu, a ta se odluka očekuje u utorak.

RIM - Talijanski ministar unutarnjih poslova Giuseppe Pisanu kazao je u ponedjeljak, po završetku sastanka Nacionalnog vijeća za red i sigurnost, da i dalje postoji velika opasnost od terorističkih napada na Italiju. "Opasnost od terorističkog napada u našoj zemlji ostaje visoka", rekao je u nedjelju Giuseppe Pisanu nakon troiposatnog sastanka Nacionalnog vijeća za red i sigurnost. Nacionalno vijeće za sigurnost objavilo je i bilancu nadzora provedenih proteklih dana na mjestima na kojima se okupljaju islamski imigranti. Tijekom tih operacije uhićena je 141 osoba, 426 je prijavljeno, 701 je izbačena, a za 325 su određene novčane kazne.

SARAJEVO - Njemačka vlada donirala je 150 tisuća eura kako bi se ubrzao procest traganja za nestalima tijekom sukoba na području bivše Jugoslavije, priopćilo je u ponedjeljak Međunarodno povjerenstvo za nestale osobe (ICMP) sa sjedištem u Sarajevu. U priopćenju se pojašnjava kako će ICMP ovu donaciju iskoristiti za prikupljanje i profiliranje DNK uzoraka iz pronađenih posmrtnih ostataka i njihovu usporedbu s uzorcima DNK preživjelih srodnika nestalih osoba.

SOFIJA - Gotovo dva mjeseca nakon parlamentarnih izbora dvije najveće bugarske stranke postigle su dogovor o koaliciji za formiranje vlade, priopćio je glasnogovornik Socijalističke stranke (BSP) u ponedjeljak. BSP i do sada vladajući Nacionalni pokret odlazećeg premijera Simeona Sakskoburgotskog stupit će u savez i sa strankom DSP, koja većinom okuplja etničke Turke, te će tako imati 169 od 240 zastupnika u parlamentu, rekao je glasnogovornik. Čelnik BSP-a Sergej Stanišev smatra se najvjerojatnijim kandidatom za budućeg predsjednika vlade.

NIKOZIJA - Ciparska zrakoplovna tvrtka Helios, čiji se zrakoplov Boeing srušio u nedjelju u Grčkoj sa 121 osobom, odlučio je u ponedjeljak zadržati na tlu sve svoje zrakoplove, javila je ciparska agencija CNA. Prema agenciji, koja se poziva na glasnogovornika te čarter-kompanije, nijedan zrakoplov u vlasništvu tvrtke neće poletjeti, a Helios je unajmio druge zrakoplove kako bi prebacio svoje putnike. Agencija CNA nije navela ni vrijeme ni razloge takve mjere. Kompanije Helios jedina je privatna zrakoplovna tvrtka na turističkom otoku Cipru.

RIM - Papa Benedikt XVI. izrazio je u ponedjeljak, poslije molitve angelusa sa svoga prozora na ljetnikovcu u Castelgandolfu, svoju bliskost sa žrtvama zrakoplovne nesreće ciparske zrakoplovne kompanije u kojoj je poginula 121 osoba. Papa je tijekom angelusa na Veliku Gospu sazvao bdijenje Gospe nad sudionicima XX. Međunarodnih dana mladeži koji će se održati od 16. do 21. kolovoza, u Koelnu, u Njemačkoj, i na kojima će osobno sudjelovati od 18. kolovoza, te pozvao sve da ne vjeruju u prolaznost i egoizam.

DEN HAAG - Nizozemski ministar vanjskih poslova ispričao se Indoneziji za nasilje krajem četrdesetih godina prošlog stoljeća, u razdoblju u kojem se Indonezija borila za neovinost od svog bivšeg kolonijalnog vladara. U govoru povodom 60. obljetnice kapitulacije Japana u Drugom svjetskom ratu nizozemski ministar Ben Bot je rekao da se "pridružio ranijim izrazima žaljenja za patnje i nasilje tijekom raskida između Nizozemske i Indonezije".

COLOMBO - Pogreb ministra vanjskih poslova Šri Lanke Lakshmana Kadirgamara, ubijenog u petak u Colombu, počeo je u ponedjeljak polaskom pogrebne povorke prema Trgu neovisnosti gdje bi ministrovi posmrtni ostaci trebali biti spaljeni. Indijski ministri vanjskih poslova i obrane, Natwar Singh i Pranab Mukherjee, neki su od stranih dužnosnika koji su doputovali na Šri Lanku kako bi odali posljednju počast pokojnom ministru. Pogreb se odvija uz maksimalne mjere sigurnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙