FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 10. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 9,30 sati
ZAGREB, 10. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati

NEW YORK - Tisuće tvrtki od gotovo 4.500 koje su kupovale naftu i prodavale robu Iraku u sklopu UN-ova programa "nafta-za-hranu" pod istragom su zbog provizija, mita i naplaćivanja pretjeranih iznosa, izjavio je u utorak jedan od glavnih istražitelja. UN-ova istraga trebala bi do rujna rezultirati obuhvatnom analizom uloge UN-ovih dužnosnika i agencija u upravljanju humanitarnim programom za Irak vrijednim 64 milijarde američkih dolara. U listopadu se očekuje i izvješće o tisućama kompanija koje su sklapale ugovore za iračku naftu ili toj zemlji prodavale hranu, lijekove i druge potrepštine. UN-ov program "nafta-za-hranu" trajao je od prosinca 1996. do 2003. Izvješće CIA-e od prošlog listopada otkrilo je da je korupcija u programu iznosila 1,7 milijardi dolara. Sadam Husein zaradio je još osam milijardi prodajom nafte izvan programa Jordanu, Siriji i drugim zemljama.

BUKUREŠT - Novoimenovani rumunjski tužitelj za borbu protiv korupcije Daniel Morar pojačat će borbu protiv tog zla u Rumunjskoj koje je najveća prijetnja njezinom ulasku u EU 1. siječnja 2007. godine. Ministrica pravosuđa Monica Macovei imenovala je Morara (38) u utorak kako bi zamijenio dosadašnjeg tužitelja koji je prošloga tjedna dao ostavku zbog velikih kritika da nije uspio iskorijeniti korupciju na najvišim razinama u državi. Morar je poznat po tome što je u gradu Cluju osudio korumpiranog suca i nekoliko viših policijskih dužnosnika. Europska unija ustvrdila je da se korupcija duboko ukorijenila u Rumunjskoj nakon pada komunizma i to je najveća prepreka ulasku zemlje u EU.

BUENOS AIRES - Bosanski Srbin Milan Lukić, optužen za ratne zločine počinjene tijekom rata u BiH, pristao je u utorak na izručenje Haškom sudu, doznaje se iz argentinskih sudskih izvora. Pojavivši se pred sudom dan nakon uhićenja u Buenos Airesu, Lukić je odbacio optužbe da je tijekom rata u BiH počinio zločine. Lukić je izrazio spremnost da bude izručen Haškom sudu pod uvjetom da se to dogodi što je prije moguće, prema zapisniku sa saslušanja. Srbijanski dužnosnici kazali su da je Lukić vodio paravojnu skupinu "Bijeli orlovi", a povezuje ga se i s nekoliko poznatih ubojstava. "Bijele orlove" smatra se odgovornima za otmice, mučenja i ubojstva najmanje stotinu bosanskih muslimana.

LJUBLJANA - Slovenski alpinist Tomaž Humar uspio se privezati na uže dobačeno iz helikoptera, te je prebačen u bazni logor, gdje je utvrđeno da unatoč crvenilu na nogama i rukama nema ozebline, javili su u srijedu članovi njegove ekspedicije. Humar je spašen u srijedu ujutro iz "ledene mišolovke" u kojoj je bio šesti dan u pokušaju da osvoji 8.125 metara visoki vrh planine Nanga Parbat u zapadnom masivu Himalaja, a u dramatičnoj akciji spašavanja sudjelovala su dva helikoptera pakistanske vojske. Humar će ostati u logoru unatoč ranijim planovima da se prebaci u bolnicu, prenose slovenski mediji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙