FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 5. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta
ZAGREB, 5. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta

PODGORICA - Haški optuženik Radovan Karadžić skriva se u Crnoj Gori, u mjestu podno brda Nikšićko slivlje, a više novinara svjetskih medija trenutno boravi u Crnoj Gori čekajući uhićenje političkog vođe bosanskih Srba, piše u broju od petka crnogorski tjednik Monitor. Prema tom listu, Karadžić se skriva u jednom crkvenom objektu, čiji je veliki dio pod zemljom, a koji je prije nekoliko godina sagradio mitropolit Amfilohije Radović. "Ništa ne znamo o špekulacijama da se Karadžić krije u Crnoj Gori i da se sprema njegova predaja", rekao je Monitoru izvor iz Haškog tribunala.

ZAGREB - Šezdeseta godišnjica nuklearnog bombardiranja Hirošime prilika je da se još jednom naglasi potreba stroge kontrole proizvodnje i širenja nuklearnog oružja, te da se ponovo pozove na usklađene i pojačane napore usmjerene na učvršćenje mira u svijetu, navodi se u izjavi Predsjednika Republike Stjepana Mesića objavljenoj u petak povodom 60. godišnjice bacanja atomske bombe na Japan. Čovječanstvo može perspektivu svojega razvoja ostvariti samo u uvjetima suradnje, sigurnosti i mira, a nikako u utrci u naoružanju koja guta golema sredstva što bi se mogla upotrijebiti za razvoj, odnosno za prevladavanje jaza između razvijenih i nerazvijenih, te onih u razvoju, poručio je hrvatski predsjednik. "Republika Hrvatska odlučno će se i dosljedno i dalje zauzimati za građenje svjetskog mira, podupirati Ujedinjene narode kao nezamjenjiv instrument za očuvanje mira, te davati svoj doprinos kako normaliziranju prilika u regiji, tako i mirovnim operacijama Svjetske organizacije", zaključuje se izjavi iz Ureda Predsjednika.

ZAGREB - Prije 60 godina, 6. kolovoza 1945. godine, američka je vojska izvela atomski napad na japanski grad Hirošimu, što je bio čin koji je definitivno ubrzao završetak Drugog svjetskog rata, ali uz cijenu gubitka više stotina tisuća nevinih, civilnih života. Oko 8 sati po mjesnom vremenu američki bombarder bacio je atomsku bombu na Hirošimu, grad s 350.000 stanovnika. U napadu je izravno poginulo 140.000 ljudi. Još ih je oko 70.000 poginulo tri dana kasnije kada su Amerikanci bacili drugu bombu na grad Nagasaki. Deseci tisuća ljudi umrli su s vremenom od posljedica tih napada. Šest dana nakon napada na Nagasaki, Japan je pristao na bezuvjetnu kapitulaciju što je i bio cilj američkih napada.

MOSKVA - Manja ruska podmornica sa sedmoricom mornara ostala je u četvrtak zaglavljena na dubini od 190 metara u Pacifiku, a ruska mornarica ima četiri dana za njihovo spašavanje, javljaju u petak agencije Itar Tass i Interfax pozivajući se na Rusku pacifičku flotu. Zalihe kisika u toj podmornici (batiskafu) mogu potrajati pet dana, izjavio je glasnogovornik flote Aleksandar Kosolapov. Operacija spašavanja je u tijeku, a vojska je odbila sudjelovanje civila iz ministarstva za izvanredne situacije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙