FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 3. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 15,30 sati
ZAGREB, 3. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati

BEČ - Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) pozvala je u srijedu Iran da pričeka tjedan dana s ponovnim pokretanjem spornih nuklearnih aktivnosti, što je Iran već odbacio kao neprihvatljiv zahtjev. Iran očekuje da će u srijedu početi s obogaćivanjem urana u nuklearnom postrojenju Isfahan unatoč oštrom upozorenju EU-a da će to značiti prekid dvogodišnjih pregovora o iranskom nuklearnom programu. Agencija poziva Iran da ne pokreće aktivnosti dok se ne instalira sustav kontrole. Nakon oštrog upozorenja Iranu, EU će najvjerojatnije poduprijeti američki zahtjev da se Teheran prijavi Vijeću sigurnosti UN-a zbog uvođenja sankcija. Iranski dužnosnici naglašavaju da je odluka o pokretanju proizvodnje nuklearnog goriva neopoziva, ali da će se cijeli postupak odvijati pod nadzorom UN-ovih inspektora.

PRIŠTINA - Privremeni Sporazum o slobodnoj trgovini između Kosova i Makedonije, nedavno potpisan, u srijedu je stupio na snagu, priopćili su u Prištini dužnosnici UNMIK-a i predstavnici kosovske carinske uprave. Prema tom Sporazumu, izvoz svih kosovskih proizvoda u Makedoniju bit će potpuno liberaliziran, dok će za makedonske proizvode carinske tarife prvo biti snižene za osam posto, da bi 2008. godine bile potpuno ukinute. Kosovo je do sada potpisalo Sporazum o slobodnoj trgovini samo s Albanijom.

LONDON - Obitelji žrtava terorističkog napada u Londonu 7. srpnja dobit će, u skladu s vladinim strogim pravilima, po 11.000 funti ili 19.580 dolara. Po britanskom zakonu, najveća svota od 500.000 funti ili 890.000 dolara isplaćuje se preživjelima koji imaju teške posljedice, a po vladinim strogim pravilima, obitelji žrtava dobivaju samo manji dio maksimalne svote. Obitelji žrtava terorističkih napada u SAD-u 11. rujna 2001. od američke vlade traže više od milijun dolara za svaku žrtvu.

LJUBLJANA - Visokom slovenskom policijskom dužnosniku oduzeta su sve ovlasti i prijeti mu disciplinski postupak zbog javnog pisma u kojemu je kritizirao premijera Janeza Janšu i ministra unutarnjih poslova Dragutina Matea, optužujući ih za političke pritiske na policiju i njezin rad. Dugogodišnji zamjenik ravnatelja kriminalističke policije Marjan Erhatič poslao je otvoreno pismo ljubljanskome "Delu" i ostalim medijima, koji su ga i objavili. Erhatič u pismu tvrdi kako je parlamentarno povjerenstvo za nadzor tajnih službi premašilo svoje ovlasti, da se miješa se u rad policije, a u policiju se šalju politički kadrovi i slično.

BAGDAD - Četrnaestorica američkih marinaca i njihov civilni prevoditelj poginuli su, a jedan je američki vojnik ozlijeđen u srijedu u eksploziji bombe kućne izrade u blizini Hadithe, zapadno od Bagdada, objavila je američka vojska. Marinci su poginuli kada je na njihovo vozilo bačena bomba, objavila je vojska. Nacionalnost njihova prevoditelja nije objavljena. Napad se dogodio dva kilometra od Hadithe, 250 kilometara zapadno od Bagdada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙