FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 5. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 12,30 sati
ZAGREB, 5. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 12,30 sati

PODGORICA - Direktor crnogorske Agencije za nacionalnu sigurnost Duško Marković opovrgao je u petak tvrdnje podgoričkog tjednika Monitor da se Radovan Karadžić skriva u tamošnjim objektima Srpske pravoslavne crkve (SPC), ali nije isključio mogućnost da bi jedan od najtraženijih haških optuženika mogao biti ubačen u Crnu Goru. Marković je objasnio da bi "Crna Gora mogla biti zloupotrijebljena eventualnim ubacivanjem Radovana Karadžića na njezin teritorij kako bi bila optužena za nesuradnju s Haškim tribunalom i suučesništvo u skrivanju ratnih zločinaca".

TEHERAN - Velika Britanija, Francuska i Njemačka u petak su Iranu predale prijedloge za ekonomsku i političku suradnju želeći tako uvjeriti Teheran da napusti sve aktivnosti prerade urana pomoću kojih bi mogao doći do atomske bombe. Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Hamid Reza Assefi je izjavio da su prijedlozi primljeni i da će ih u roku od 48 sati procijeniti čelnici Vrhovnog nacionalnog vijeća sigurnosti. Iran je u više navrata ovoga tjedan prijetio da će obnoviti proces prerade urana što bi moglo dovesti do okončanja dvogodišnjih pregovora, ali i sankcija Vijeća sigurnosti UN-a.

BELFAST - Najmanje je 40 policajaca ranjeno u izgredima u četvrtak u sjevernom Belfastu tijekom pokušaja smirivanja nasilja između suparničkih protestanskih skupina, objavljeno je u petak. Do sukoba je došlo nakon što je policija uhitila šestoricu muškaraca iz jedne protestantske skupine, optuženih za ubojstvo trojice pripadnika suparničke grupacije. Nasilje je izbilo kada se policija postavila između dvije suparničke lojalističke skupine na protestantskom Crumlin Roadu u Belfastu. Gotovo je 20 osoba ubijeno od 2000. godine u sukobima među suparničkim protestantskim skupinama kojima je zajedničko tek protivljenje ujedinjenju Irske.

ANKARA - Petorica turskih vojnika su poginula i sedmorica su ranjena u petak u eksploziji bombe u jugoistočnom dijelu Turske, a vlasti za taj atentat optužuju kurdske pobunjenike, prenosi televizijska postaja NTV. Bomba koja je eksplodirala u petak u ranu zoru ostavljena je na ulazu u policijsku postaju u gradu Semdinli u pokrajini Hakkari koja graniči s Iranom i Irakom. Pokrajina Hakkari je poprište aktivnosti kurdskih pobunjenika koji su nedavno pojačali kampanju otpora protiv turske vlade.

MADRID/LISABON - Požari i dalje haraju u nekoliko područja Španjolske i Portugala, a suša i velike vrućine ne jenjavaju, objavili su u petak službeni izvori. U Španjolskoj trenutno bukti nekoliko šumskih požara, a u jednom od njih uništene su goleme šumske površine u blizini sjeverne provincije Navarre. Meteorolozi

upozoravaju da se vrućine nastavljaju, s temperaturom i do 44 stupnja Celzija. Portugal trenutno bilježi 32 šumska požara. Deset požara je pod kontrolom, ali se 22 šire. Najveći požari haraju središnjim Portugalom, u okruzima Aveiro i Leiria.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙