FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Umberto Bossi očekuje korist od suđenja u Veroni

RIM, 14. kolovoza 2005. (Hina/AR) - Čelnik Sjeverne lige ieuroparlamentarac Umberto Bossi uopće nije zabrinut zbog procesa, kojiće se protiv njega i još 44 sjevernoligaša otvoriti u Veroni podoptužbom napada na jedinstvo Italije, te kaže kako takve stvari samodonose glasove, piše u nedjelju list Corriere della Serra.
RIM, 14. kolovoza 2005. (Hina/AR) - Čelnik Sjeverne lige i europarlamentarac Umberto Bossi uopće nije zabrinut zbog procesa, koji će se protiv njega i još 44 sjevernoligaša otvoriti u Veroni pod optužbom napada na jedinstvo Italije, te kaže kako takve stvari samo donose glasove, piše u nedjelju list Corriere della Serra.

"Ne vidim zašto se Roberto Calderoli (ministar za reforme koji je također na listi optuženih) zabrinjava. Takve stvari (sudski procesi) neposredno prije izbora donose glasove", rekao je Bossi u povodu najavljenog procesa u Veroni.

Naime, šef tužiteljstva u Veroni, Guido Papalia, podigao je optužnicu protiv 45 sjevernoligaša optužujući ih da su proglašenjem Padanije, izborom njezina parlamenta i vlade, te osnivanjem paravojnih skupina kao što su "zelene košulje" i "padanijska garda", izvršili napad na jedinstvo i teritorijalni integritet Italije.

Sud u Veroni bi trebao 7. veljače 2006. otvoriti proces protiv sjevernoligaša, a u proljeće iste godine održavaju se i parlamentarni izbori.

"Jednog dana i moja djeca će se boriti za Padaniju", rekao je Bossi, te je uskliknuo: "Sloboda, sloboda! Padanija slobodna!".

Bossijeva Sjeverna liga nalazi se u talijanskoj vladi desnog centra premijera Silvija Berlusconija i forsira ustavnu reformu koja bi dovela do federalizacije zemlje.

Protiv reformi na način koji su predložene su stranke oporbenog lijevog centra, ali ima i sve više političara, posebno unutar stranke Nacionalnog saveza, iz sastava desnog centra koji bi usporili Bossijevu reformu.

Francesco Storace, ministar zdravstva i predstavnik Nacionalnog saveza, predložio je odgodu daljnjeg usvajanja u Parlamentu ustavnih reformi, na što je odmah dobio kritiku sjevernoligaša. Storace drži kako ta reforma odnosi glasove desnom centru, dok Bossi drži kako ima veliki broj pristaša decentralizacije Italije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙