FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predizborni skup SPD-a u Hannoveru

BERLIN, 13. kolovoza 2005. (Hina) - Žestokim napadima na politikudemokršćanske Unije CDU/CSU te njezinu anti-istočnonjemačku retorikunjemački kancelar Gerhard Schroeder otovorio je u Hannoveru u subotuposljednju fazu predizborne kampanje Socijaldemokratske strankeNjemačke (SPD).
BERLIN, 13. kolovoza 2005. (Hina) - Žestokim napadima na politiku demokršćanske Unije CDU/CSU te njezinu anti-istočnonjemačku retoriku njemački kancelar Gerhard Schroeder otovorio je u Hannoveru u subotu posljednju fazu predizborne kampanje Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD).

"Neukusne izjave Edmunda Stoibera i nesposobnost Angele Merkel da svoju stranku drži pod kontrolom su dovoljan dokaz za to da oni ne mogu voditi ovu zemlju", izjavio je Schroeder pred oko 7.000 okupljenih pobornika SPD-a.

"Ono što je Stoiber izjavio na račun istočnih Nijemaca je omalovažavajuće i neukusno i mora se osuditi svom snagom", smatra Schroeder. On je istočne i zapadne Nijemce "posebice na današnji dan" kada je prije 44 godine započela izgradnja Berlinskog zida, pozvao da odstrane posljednje mentalne razlike koje ih dijele a ne da se još više okreću protiv drugih, kako to predlaže Stoiber.

Premijer Bavarske i predsjednik Kršćansko socijalne unije (CSU) Edmund Stoiber u posljednjih je nekoliko dana u više navrata uvrijedio bivše građane DDR-a. U posljednjem obraćanju biračima u bavarskom Degendorfu Stoiber je istočnonjemačke birače usporedio s "najglupljom teladi" koja "dobrovoljno odlazi mesaru" aludirajući pritom na novoosnovanu Lijevu stranku reformiranih komunista i SPD-ovih disidenata koja na istoku zemlje uživa veliku popularnost. Stoiber je u prijašnjim istupima bivše građane DDR-a okarakterizirao kao "isfrustrirane".

Stoiberovi istupi naišli su na žestoke reakcije predstavnika svih stranaka pa i same Kršćansko demokratske unije (CDU) čija je predsjednica i kandidatkinja za kancelara Angela Merkel i sama istočna Njemica.

Otvaranju posljednje faze predizborne kampanje SPD-a u Hannoveru prisustvovao je osim kancelara Gerharda Schroedera i predsjednik SPD-a Franz Muentefehring te svi socijaldemokratski članovi Schroederova kabineta.

Socijaldemokrati su još jednom pozvali svoje pobornike da u posljednjih pet tjedana prije najavljenih prijevremenih parlamnetarnih izbora udruže snage. Posljednja ispitivanja javnog mišljenja pokazuju lagani oporavak SPD-a tako da je konačni ishod izbora ponovno potpuno otvoren.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙