FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prijevremeni izbori u Njemačkoj 18. rujna

BERLIN, 22. srpnja 2005. (Hina) - Njemački predsjednik Horst Koehlerraspustio je parlament čime je udovoljio molbi kancelara GerhardaSchroedera te je otvorio put prijevremenim parlamentarnim izborima uNjemačkoj koji će biti održani 18. rujna.
BERLIN, 22. srpnja 2005. (Hina) - Njemački predsjednik Horst Koehler raspustio je parlament čime je udovoljio molbi kancelara Gerharda Schroedera te je otvorio put prijevremenim parlamentarnim izborima u Njemačkoj koji će biti održani 18. rujna.

Koehler je u izravnom obraćanju naciji nakon središnje informativne emisije u četvrtak navečer svoju odluku obrazložio "ozbiljnom situacijom" u kojoj se Njemačka nalazi. "Njemačka vlada treba potporu stabilne većine što trenutno nije slučaj", izjavio je Koehler.

"Nakon dugotrajnog preispitivanja svih mogućnosti, zaključio sam da je raspuštanje Bundestaga i raspisivanje prijevremenih izbora najbolje rješenje za boljitak njemačkog naroda", izjavio je Koehler istaknuvši kako pred Njemačkom stoje velike zadaće u prevladavanju trenutnih gospodarskih i političkih problema.

Njemački kancelar Gerhard Schroeder pokrenuo je 1. srpnja dogovoreno izglasavanje nepovjerenja u Bundestagu čime je htio otvoriti put novim izborima. Schroeder i njegova Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) su nakon gobitka izbora u saveznoj pokrajini Sjeverna Rajna Vestfalija krajem svibnja zaključili da koalicijska socijaldemokratsko - zelena vlada ne uživa potporu većine građana te su se odlučili na pokretanje postupka koji bi rezultirao prijevremenim izborima.

Nekoliko zastupnika Zelenih i SPD-a će protiv odluke o raspuštanju Bundestaga uložiti žalbu pri Ustavnom sudu zbog navodne neustavnosti postupka izglasavanja nepovjerenja u Bundestagu. Očekuje se da će Ustavni sud s obzirom na to da je do slične ustavno sporne situacije došlo i 1982. godine, kad je tadašnji kancelar Helmut Kohl u sličnom postupku raspustio Bundestag, prihvatiti odluku predsjednika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙