FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka: preventivno prisluškivanje samo u iznimnim slučajevima

BERLIN, 27. srpnja 2005. (Hina) - Njemački Ustavni sud u Karlsruheudonio je u srijedu odluku po kojoj se pravosudnim tijelima dopuštapreventivno prisluškivati telefonske razgovore samo u iznimnimslučajevima.
BERLIN, 27. srpnja 2005. (Hina) - Njemački Ustavni sud u Karlsruheu donio je u srijedu odluku po kojoj se pravosudnim tijelima dopušta preventivno prisluškivati telefonske razgovore samo u iznimnim slučajevima.

Ustavni sud poništio je time zakon savezne pokrajine Donje Saske, koji je policiji omogućavao da prisluškuje telefonske razgovore čak i kada nije bilo osnovane sumnje da je počinjeno kažnjivo djelo.

"Zakon u svojim osnovama ne poštuje pravo građana na privatnost te je zato protuustavan", zaključio je Ustavni sud. Donoseći taj zakon savezna pokrajina Donja Saska također je prekršila svoje ovlasti, stoji u obrazloženju presude.

Presudu je poduprla stranka Zeleni. "Zauzimamo se da Njemačka ne bude svjetski prvak u prisluškivanju svojih građana", zaključio je zastupnik te stranke u Bundestagu Jerzy Montag.

Ministar unutarnjih poslova Donje Saske Uwe Schuenemann (Kršćansko-demokratska unija - CDU) razočaran je današnjom presudom. "To će znatno otežati borbu protiv terorizma i organiziranog kriminala", rekao je Schuenemann.

Današnja presuda mogla bi zaustaviti ostale savezne države koje su namjeravale uvesti sličan zakon kao Donja Saska. Za umjereno preventivno prisluškivanje zauzimao se i savezni ministar unutarnjih poslova Otto Schily (Socijaldemokratska stranka Njemačke - SPD).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙