FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemački ustavni sud odbio europski zakon o izručenju svojih državljana

BERLIN, 18. srpnja 2005. (Hina) - Njemački Ustavni sud u Karlsruheuproglasio je u ponedjeljak europski zakon o izručenju osumnjičenikaništetnim, čime je onemogućeno izručivanje njemačkih državljana uzemlje Europske unije.
BERLIN, 18. srpnja 2005. (Hina) - Njemački Ustavni sud u Karlsruheu proglasio je u ponedjeljak europski zakon o izručenju osumnjičenika ništetnim, čime je onemogućeno izručivanje njemačkih državljana u zemlje Europske unije.

Tom je odlukom Ustavni sud onemogućio da se Sirijac s njemačkom putovnicom Mamoun Darkanzali izruči Španjolskoj iz istražnog zatvora u Hamburgu. Španjolska ga povezuje s terorističkim napadima u Madridu u ožujku prošle godine te ga optužuje da je logistički i materijalno pomagao španjolski ogranak Al Qaide. Darkanzali će, unatoč osnovanoj sumnji da je povezan s međunarodnim terorizmom, zahvaljujući odluci Ustavnog suda, biti pušten na slobodu, javila je agencija DPA.

Ustavni sud smatra da se europski zakon o izručenju osumnjičenika, koji su prošle godine jednoglasno prihvatila oba doma njemačkog parlamenta, u nekim svojim dijelovima, a posebice u onom koji onemogućava žalbu na izručenje, kosi s njemačkim Ustavom. Suci su u svojem obrazloženju istodobno istaknuli da je zakon održiv, ali je potrebno promijeniti ustavno sporne dijelove.

Njemačka ministrica pravosuđa Brigitte Zypries (Socijaldemokratska stranaka Njemačke - SPD) razočarana je današnjom presudom te je najavila promjenu zakona u najkraćemu mogućem roku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙