FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ustavni sud razmatra ustavnost odluke o prijevremenim izborima

BERLIN, 9. kolovoza 2005. (Hina) - Njemački Ustavni sud u Karlsruheu uutorak je počeo raspravu o tome je li u skladu s Ustavom raspuštenBundestag i je li njemački kancelar Gerhard Schroeder(Socijaldemokratska stranka njemačke - SPD) u skladu s Ustavomomogućio raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora.
BERLIN, 9. kolovoza 2005. (Hina) - Njemački Ustavni sud u Karlsruheu u utorak je počeo raspravu o tome je li u skladu s Ustavom raspušten Bundestag i je li njemački kancelar Gerhard Schroeder (Socijaldemokratska stranka njemačke - SPD) u skladu s Ustavom omogućio raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora.

Predstavnik njemačke Vlade, njemački ministar unutarnjih poslova Otto Schily (SPD) obranio je tijekom prvog dana rasprave postupak raspuštanja Bundestaga nakon izglasovanog nepovjerenja Vladi, što je početkom srpnja potaknuo kancelar Schroeder. Tri tjedna poslije njemački predsjednik Horst Koehler raspustio je parlament na molbu kancelara Schroedera. Schily vjeruje da će Ustavni sud potvrditi političke odluke predsjednika i kancelara.

Pokretači tužbe protiv te odluke, parlamentarna zastupnica SPD-a Jelena Hoffmann i zastupnik stranke Zelenih Werner Schulz smatraju da odluka o raspuštanju Bundestaga nije u skladu s Ustavom jer se temelji na kancelarovoj procjeni i manipulaciji zastupnika, a ne na stvarnome političkom stanju po kojemu Schroeder ne bi uživao potporu većine zastupnika Bundestaga.

"Schroeder još uživa potporu većine zastupnika pa nema razloga za raspuštanje Bundestaga", smatra tužitelj Wernwr Schulz. Jelena Hoffmann misli da je "protuustavan i krajnje populistički" pokušaj kancelara da iz teškoga političkog stanja, u kojem su se našle njegova stranka i vladajuća koalicija nakon izgubljenih lokalnih izbora u nekoliko pokrajina, iziđe raspisivanjem novih izbora.

Prvi dan rasprave pokazao je da u drugom senatu Ustavnog suda, u kojem su dvije sutkinje i dva suca, ima razlika u ocjeni ustavnosti raspuštanja parlamenta. Dok jedan dio senata smatra da Schroederovi argumenti za raspuštanje Bundestaga nisu dovoljni, drugi dio dvoji do kojeg stupnja Ustavni sud smije korigirati odluke najviših političkih tijela u zemlji koja podupiru sve parlamentarne političke stranke.

Konačna odluka Ustavnog suda očekuje se tijekom kolovoza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙