FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Berlin: Sve manje zahtjeva za političkim azilom

BERLIN, 26. srpnja 2005. (Hina) - Broj podnositelja zahtjeva zapolitičkim azilom u Njemačkoj smanjio se u prvoj polovici ove godinedo rekordno niske razine, priopćilo je u utorak njemačko Ministarstvounutarnjih poslova u Berlinu.
BERLIN, 26. srpnja 2005. (Hina) - Broj podnositelja zahtjeva za političkim azilom u Njemačkoj smanjio se u prvoj polovici ove godine do rekordno niske razine, priopćilo je u utorak njemačko Ministarstvo unutarnjih poslova u Berlinu.

U prvih šet mjeseci ove godine zahtjev za političkim azilom podnijelo je 14.428 stranaca, što je 23 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. Njemački ministar unutarnjih poslova Otto Schily (Socijaldemokratska stranka Njemačke - SPD) izjavio je da je broj podnositelja zahtjeva za političkim azilom godine 1998., kad je preuzeo dužnost ministra, bio 100.421 te da se od tog trenutka stalno smanjuje.

Schily je manji broj podnositelja zahtjeva za azilom povezao s angažmanom njemačke Vlade u kriznim područjima iz kojih je dolazila većina njih.

"Istodobno smo pooštrili i zakone glede borbe protiv zloporabe njemačkoga zakona o pružanju političkog azila", istaknuo je Schily pri objavljivanju najnovijih statističkih podataka.

Najviše podnositelja zahtjeva za političkim azilom i ove godine dolazi iz Srbije i Crne Gore, a slijede građani Turske, Rusije, Iraka, Vijetnama i Irana.

Pravo na politički azil, a time i pravo na trajni boravak i njemačko državljanstvo stekne samo oko jedan posto podnositelja zahtjeva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙