FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Većina građana ne želi promjenu vlasti

BERLIN, 8. kolovoza 2005. (Hina) - Šest tjedana prije najavljenihprijevremenih parlamentarnih izbora u Njemačkoj promijenilo seraspoloženje birača, tako da većina građana više ne priželjkujepromjenu vlasti u Berlinu, objavila je u ponedjeljak TV postaja n-tv.
BERLIN, 8. kolovoza 2005. (Hina) - Šest tjedana prije najavljenih prijevremenih parlamentarnih izbora u Njemačkoj promijenilo se raspoloženje birača, tako da većina građana više ne priželjkuje promjenu vlasti u Berlinu, objavila je u ponedjeljak TV postaja n-tv.

Rezultati istraživanja, koje je krajem svibnja za n-tv proveo Demografski zavod "Forsa", pokazali su da je tada 49 posto ispitanika željelo promjenu vlasti, a rezultati istraživanja provedenog krajem prošlog tjedna pokazuju da 51 posto ispitanika misli da još nije došlo vrijeme za promjenu vlasti.

Analitičari "Forse" u rezultatima vide pomak prema "odlučujućoj promjeni mišljenja" birača. Ako se taj trend održi još nekoliko tjedana, mogao bi "znatno utjecati na rezultate parlamentarnih izbora". Stupanj spremnosti za promjene ima posebice veliku ulogu kod neodlučnih birača.

Taj trend te pad popularnosti oporbene koalicije između Demokršćanske unije CDU/CSU i Liberala iz FDP-a, uz istodobni oporavak socijaldemokrata kancelara Gerharda Schroedera, potknuo je nagađanja o sastavljanju tzv. velike koalicije između trenutačno vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) i Unije CDU/CSU.

Jedan od vodećih članova SPD-a, njemački ministar unutarnjih poslova Otto Schily rekao je za tzv. veliku koaliciju da je "jedna od mogućih opcija". "Velika koalicija je bolje rješenje nego što se to općenito smatra", izjavio je Schily za državnu TV postaju ARD u ponedjeljak. Schily je, isto kao kancelar Schroeder, odbio mogućnost poslijeizborne koalicije SPD-a i novoosnovane Lijeve stranke u kojoj su reformirani istočnonjemački komunisti i SPD-ovi disidenti.

I ministar gospodarstva Wolfgang Clement označio je tzv. veliku koaliciju kao "moguću opciju", a koaliciji SPD-a i Unije CDU/CSU protivi se lijevo krilo SPD-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙