FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ankete pred njemačke izbore: CDU/CSU/FDP ne bi dobile većinu

BERLIN, 5. kolovoza 2005. (Hina) - Koalicija demokršćanske UnijeCDU/CSU i Liberalno demokratske stranke (FDP) trenutačno ne biosvojila većinu u Bundestagu, pokazuje istraživanje javnog mišljenjadržavne TV postaje ARD što ga mediji prenose u petak.
BERLIN, 5. kolovoza 2005. (Hina) - Koalicija demokršćanske Unije CDU/CSU i Liberalno demokratske stranke (FDP) trenutačno ne bi osvojila većinu u Bundestagu, pokazuje istraživanje javnog mišljenja državne TV postaje ARD što ga mediji prenose u petak.

Demokršćansko-liberalna koalicija je tako prvi put od veljače u ispitivanjima javnog mišljenja izgubila parlamentarnu većinu.

Kako proizlazi iz ispitivanja ARD-a, koalicija Unije CDU/CSU i FDP-a bi osvojila 48 posto glasova, koliko bi osvojile i Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), Zeleni i novoosnovana Lijeva stranka zajedno, čime bi nastala pat pozicija u Bundestagu.

Šest tjedana prije vjerojatnog održavanja parlamentarnih izbora u Njemačkoj Unija CDU/CSU bi osvojila 42 posto, a SPD 29 posto glasova. Lijeva stranka osvojila bi 11, Zeleni osam te FDP šest posto glasova.

Razlog promjene odnosa je gubitak popularnosti FDP-a i oporavak SPD -a u ispitivanjima posljednjih tjedana.

Račun tzv. velikim strankama je pomrsila i nova Lijeva stranka koja je nastala spajanjem stranke reformiranih komunista DDR-a na istoku i bivših socijaldemokrata i protivnika politike socijalnih reformi Gerharda Schroedera na zapadu zemlje.

Najnoviji rezultati ispitivanja javnog mišljenja otvaraju prostor za spekulacije o stvaranju tzv. velike koalicije između Unije CDU/CSU i SPD-a.

Takvu opciju podržava 39 posto građana.

U direktnom sučeljavanju kandidata za kancelara, sadašnjeg kancelara Gerharda Schroedera i kandidatkinje Unije CDU/CSU Angele Merkel, vodi Schroeder kojega bi biralo 48 posto ispitanih, dok bi za Merkel glasovalo 38 posto.

Prijevremeni parlamentarni izbori trebali bi se održati 18. rujna ako Ustavni sud zbog tužbe nekoliko zastupnika koji raspuštanje Bundestaga i prijevremene izbora drže protuustavnim, raspuštanje parlamenta ne proglasi ništavnim.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙