FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija priprema radikalnu mirovinsku reformu

LJUBLJANA,2. kolovoza 2005.(Hina) - Slovenija mora pripremiti radikalnumirovinsku reformu kojom bi se do godine 2050. najniži prag zaredovitu mirovinu povećao s 58 na 65 godina starosti, a znatno bi sepovećale i stope izdvajanja u mirovinske fondove, ističe se u studijiMinistarstva obitelji i socijalne politike. (Hina) xfl ybs
LJUBLJANA,2. kolovoza 2005.(Hina) - Slovenija mora pripremiti radikalnu mirovinsku reformu kojom bi se do godine 2050. najniži prag za redovitu mirovinu povećao s 58 na 65 godina starosti, a znatno bi se povećale i stope izdvajanja u mirovinske fondove, ističe se u studiji Ministarstva obitelji i socijalne politike.

Zbog povoljnih uvjeta za umirovljenje, godine 2025. mirovinski bi fondovi mogli imati jednak broj zaposlenika koji plaćaju doprinose i umirovljenika koji primaju mirovine.

Janšina vlada zato namjerava od godine 2006. provesti reformu utemeljenu na tri mirovinska stupa. Najavljuju se i veće porezne olakšice za obitelji s više djece radi poticanja nataliteta i smanjivanja broja umirovljenika u strukturi stanovništva.

Idućih godina predviđeno je i postupno smanjivanje mirovina iz prvog obveznog mirovinskog fonda te poticanje dodatnih oblika mirovinskog osiguranja. Koalicijska vlada to mora raditi u suradnji s umirovljeničkom strankom DESUS-om, koja joj osigurava potrebnu većinu u parlamentu. Ta je stranka u koalicijskom ugovoru s premijerom Janšom na početku mandata iznudila odluku o usklađivanju mirovina s rastom plaća i životnih troškova.

(Hina) xfl ybs

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙